Follow us

Κυδωνόπαστο

Κυδωνόπαστο

Υλικά

Υλικά

1 κιλό κυδώνια

600 γρ. ζάχαρη

1/2 φλιτζ. τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα

3-4 φύλλα αρμπαρόριζας

Γαρίφαλα

Παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο στους 180°.

Πλένουμε τα κυδώνια και τα τρίβουμε να φύγει το εξωτερικό χνούδι.

Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ταψάκι, μισοσκεπασμένα με νερό.

Τα ψήνουμε στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.

(Εναλλακτικά, τα βράζουμε σε νερό με λίγο λεμόνι, μέχρι να μαλακώσουν.) Μόλις κρυώσουν, αφαιρούμε το σκληρό εσωτερικό με τα κουκούτσια και πολτοποιούμε τη σάρκα στο μπλέντερ.

Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο μαζί με τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια με σπάτουλα, μέχρι να πήξει ο πολτός τόσο, ώστε το μείγμα να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Προς το τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα - ολόκληρα τα φύλλα ώστε να τα απομακρύνουμε εύκολα μετά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα, κομμένα στη μέση.

Έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο σε ένα ανάλογο ορθογώνιο ταψάκι και απλώνουμε το κυδωνόπαστο, στρώνοντάς το με σπάτουλα ή με χέρια που έχουμε βουτήξει σε λίγο κονιάκ.

Το ύψος της πάστας πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.

Αφήνουμε το κυδωνόπαστο να στεγνώσει για 3-4 μέρες και μετά το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα, και τα τυλίγουμε με άφθονη ζάχαρη.

Αν θέλουμε, μπήγουμε από ένα γαρίφαλο στη μέση κάθε κομματιού.

Πριν το κλείσουμε σε σκεύος, το αφήνουμε να στεγνώσει μερικές μέρες ακόμα.

Διατηρείται πολύ καιρό, κλεισμένο σε μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος.

Το κυδωνόπαστο τρώγεται σκέτο ή συνοδεύει τυριά και αλλαντικά ωρίμανσης (χαμόν, προσούτο).

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.