banner
banner
banner

Κυδώνια, το αρωματικό φθινοπωρινό φρούτο

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Κυδώνια, το αρωματικό φθινοπωρινό φρούτο

Στυφό, ξινό και σκληρό στη γεύση όταν είναι ωμό, με λευκή σάρκα και κίτρινη φλούδα, γίνεται γλυκό με νότες μελιού στη γεύση του όταν μαγειρευτεί ενώ η σάρκα του αποκτάει ένα κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία του. Όταν ωριμάσει πλήρως, η φλούδα του γίνεται λεία και κίτρινη ενώ πριν την πλήρη ωρίμανση, καλύπτεται από ελαφρό χνούδι. Κάποτε δεν υπήρχε κουζίνα που να μην μοσχομυρίζει αυτήν την εποχή από το υπέροχο άρωμά του. Διότι, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, το κυδώνι μυρίζει θαυμάσια. Σήμερα, χρησιμοποιείται σπάνια, κυρίως σε γλυκά (γλυκό του κουταλιού, πελτές, ψητά κυδώνια) ενώ, στη χώρα μας τουλάχιστον, τείνει να εξαφανιστεί η χρήση του στο φαγητό. Κι όμως, αν η ζάχαρη είναι η μία καλή του σύντροφος, το κρέας είναι το άλλο δυνατό του ταίριασμα. Τα κυδώνια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στη μια εβδομάδα. Αν έχουμε πολλά, μπορούμε να τυλίξουμε ένα –ένα ξεχωριστά με πλαστικό και να τα κρατήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 2 μήνες. Και κάτι …συγκινητικό: είναι το ένα και μοναδικό μέλος του είδους του (Cydonia oblonga)!

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος