banner
banner
banner

Κυδώνια γεμιστά με μοσχαρίσιο κρέας και μπέικον

Συνταγή

Κυδώνια γεμιστά με μοσχαρίσιο κρέας και μπέικον
Υλικά

4 μεγάλα κυδώνια
300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας από φιλέτο ή ποντίκι
200 γρ. καπνιστό μπέικον
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα
2 φλ. χυμός ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. κανέλα
⅓ κ.γ. ξυσμένο μοσχοκάρυδο
5 κόκκοι μπαχάρι
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
8 κ.γ. βούτυρο λιωμένο
¾ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρέας σε μέγεθος ζαριού. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα, αφήνοντας περίπου 1,5 εκ..  Αλείφουμε με λεμόνι την κομμένη πλευρά των κυδωνιών και αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που βγάλαμε -χρειαζόμαστε 4 κ.σ.-, ραντίζουμε με λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με το κρεμμύδι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη σάρκα του κυδωνιού και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις αρχίσει να “πιάνει” στον πάτο του τηγανιού, σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ρίχνουμε ¾  φλ. καυτό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σταφίδα και τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα πυρέξ, που να  χωράει τα κυδώνια ίσα-ίσα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντας μια λεπτή φέτα από το κάτω μέρος, ώστε να στέκονται. Μοιράζουμε τη γέμιση και τα περιχύνουμε με το βούτυρο. Ρίχνουμε στον πάτο του σκεύους τον χυμό της ντομάτας και ½ φλ. νερό. Σκεπάζουμε όλο το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά. Τα τελευταία 15 λεπτά  αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν. Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα κυδώνια πριν τα βγάλουμε τρυπώντας τα με ένα μαχαίρι. Τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και τα σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.

Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος