Follow us

Κυδώνια γεμιστά με κιμά και κουκουνάρια

Κυδώνια γεμιστά με κιμά και κουκουνάρια

Υλικά

Υλικά

4 μεγάλα κυδώνια

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

4 κ.σ. κουκουνάρι

4 κ.σ. μαύρη σταφίδα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 φλ. χυμός πορτοκαλιού

1 ολόκληρο πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. κανέλα

1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο 

⅓ κ.γ. ξυσμένο μοσχοκάρυδο

½ φλ. ελαιόλαδο

8 κ.γ. βούτυρο λιωμένο

¾ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.

Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και με ένα κουταλάκι βγάζουμε τη σάρκα, αφήνοντας περίπου 1,5 εκ. Αλείφουμε με λεμόνι την κομμένη πλευρά των κυδωνιών και αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που βγάλαμε -χρειαζόμαστε 4 κ.σ-, ραντίζουμε με λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πιέζοντας με την κουτάλα να ξεσβολιάσει, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να αρχίσει να καβουρδίζεται.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη σάρκα του κυδωνιού και αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις αρχίσει να “πιάνει” στον πάτο του τηγανιού, σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ¾ φλ.

καυτό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, να γίνει ο κιμάς -δεν πρέπει να υπάρχουν υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ένα πυρέξ που να χωράει τα κυδώνια ίσα -ίσα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντας μια λεπτή φέτα από το κάτω μέρος, ώστε να στέκονται.

Μοιράζουμε τη γέμιση και τα περιχύνουμε με το βούτυρο.

Κόβουμε το ένα πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και βάζουμε από μία επάνω σε κάθε κυδώνι.

Ρίχνουμε στον πάτο του σκεύους τον χυμό από το άλλο πορτοκάλι, το μέλι, 1/2 φλ.

νερό.

Πλένουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε 8 οριζόντιες φέτες.

Σκεπάζουμε κάθε μισό κυδωνιού με μια φέτα πορτοκάλι.

Σκεπάζουμε όλο το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά.

Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις φέτες πορτοκαλιού για να ροδίσουν.

Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα κυδώνια πριν τα βγάλουμε.

Τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και τα σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα τους.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσφέρουμε και γιαούρτι μαζί.

Α.Τ.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.