300 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς
1 ½ φλ. τριμμένη ντομάτα
1 φλ. τριμμένο κρεμμύδι
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λάδι τρούφας
20 γρ. τρούφα σε φετάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζουμε το κρεμμύδι με 1 φλιτζάνι νερό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει τελείως το κρεμμύδι. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το λάδι, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σοτάρουμε το στραγγισμένο κρεμμύδι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε μια δυο φορές, ρίχνουμε και τον ξινόχοντρο και ανακατεύουμε πάλι. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια καυτό νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε 15 λεπτά να μαλακώσει ο τραχανάς (αν πήξει πολύ, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό ακόμα). Μόλις είναι έτοιμος, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι τρούφας. Ανακατεύουμε, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στολίζουμε με φετούλες φρέσκιας τρούφας.
A.T.