Τραγανές. Αυτό είναι που λατρεύουμε στις κροκέτες. Το λέει και το όνομά τους άλλωστε: croquer θα πει στα γαλλικά τραγανίζω. Φτιάχνονται από οτιδήποτε έχουμε πρόχειρο -λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, όλα ψιλοκομμένα, που ενώνονται με πατάτα πουρέ ή μπεσαμέλ και νοστιμίζουν με μπαχαρικά και αρωματικά βότανα. Το τραγανό εξωτερικό “παλτουδάκι” τους φτιάχνεται με αλλεπάλληλα μπάνια πρώτα σε αλεύρι, μετά σε χτυπημένο αβγό και μετά σε ψίχουλα. Τηγανίζονται λίγες - λίγες σε μπόλικο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και αυτό είναι όλο. Οι κροκέτες μπορούν να σερβιριστούν όπως είναι σαν μεζές για ποτό ή μπορούμε να τις συνοδεύσουμε με κάποια κρύα σάλτσα -μουστάρδα, μαγιονέζα, σος ταρτάρ- ή κάποια salsa, τη διάσημη γαρνιτούρα από τη Νότιο Αμερική -ψιλοκομμένα λαχανικά ωμά ή βρασμένα αρτυμένα με λίγο ξύδι ή λεμόνι ή ελάχιστο ελαιόλαδο ή και σόγια ή ό,τι άλλο μας εμπνέει. Οι κροκέτες είναι παντός καιρού. Μαζί με μια σαλάτα γίνονται ένα ωραίο γεύμα ή μόνες τους συμμετέχουν σε ένα σερί μεζέδων. Αρέσουν πολύ και στα παιδιά.