Υλικά
500 γρ. σουπιάς καθαρισμένης και ψιλοκομμένης Υλικά
100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 ml λευκό ξηρό κρασί
Για το κριθαράκι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ζωμός ψαριού
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας
φρέσκα φύλλα από σπανάκι
100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
Χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γ. ξερό εστραγκόν
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τις σουπιές: βάζουμε το κρεμμύδι σε κρύο ελαιόλαδο σε μικρή κατσαόλα, ανάβουμε τη φωτιά και όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τη σουπιά και σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτά.
Αφήνουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να απορροφηθούν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό (ίσα να σκεπαστούν οι σουπιές) και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το κριθαράκι: σε ελαφρά προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και “θωρακίζουμε” (το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρό καστανό χρώμα), για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς -αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Όταν χρειάζεται άλλα 5-6 λεπτά να τελειώσει το βράσιμο, μεταφέρουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα με τις σουπιές.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και εστραγκόν και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα ντοματίνια.
Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το τυρί ανακατεύοντας συνεχώς.
Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά με πιρούνι.