Follow us

Κριθαρότο σουπιάς λεμονάτο (του σεφ Βασίλη Τσατσάκη)

Κριθαρότο σουπιάς λεμονάτο (του σεφ Βασίλη Τσατσάκη)

Υλικά

Υλικά

500 γρ. σουπιάς καθαρισμένης και ψιλοκομμένης

100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 ml λευκό ξηρό κρασί

Για το κριθαράκι

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

200 ml ζωμός ψαριού

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας

φρέσκα φύλλα από σπανάκι

100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα δύο 

Χυμός 1 λεμονιού

1 κ.γ. ξερό εστραγκόν

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τις σουπιές: βάζουμε το κρεμμύδι σε κρύο ελαιόλαδο σε μικρή κατσαόλα, ανάβουμε τη φωτιά και όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο προσθέτουμε τη σουπιά και σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτά.

Αφήνουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να απορροφηθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό (ίσα να σκεπαστούν οι σουπιές) και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.

Ετοιμάζουμε το κριθαράκι: σε ελαφρά προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και “θωρακίζουμε” (το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρό καστανό χρώμα), για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς -αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.

Όταν χρειάζεται άλλα 5-6 λεπτά να τελειώσει το βράσιμο, μεταφέρουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα με τις σουπιές.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και εστραγκόν και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα ντοματίνια.

Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το τυρί ανακατεύοντας συνεχώς.

Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά με πιρούνι.

Αφήνουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά της και να απορροφηθούν.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό (ίσα να σκεπαστούν οι σουπιές) και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και “θωρακίζουμε” (το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρό καστανό χρώμα), για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς -αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.

Όταν χρειάζεται άλλα 5-6 λεπτά να τελειώσει το βράσιμο, μεταφέρουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα με τις σουπιές.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και εστραγκόν και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα ντοματίνια.

Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και το τυρί ανακατεύοντας συνεχώς.

Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά με πιρούνι.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.