banner
banner
banner

Κριθαρότο μυδιών (του Βάιου Παπαλάμπρου)

Συνταγή

Κριθαρότο μυδιών (του Βάιου Παπαλάμπρου)
Υλικά (για 4 άτομα)

1.5 κ. μύδια
300 γρ. κριθαράκι χοντρό
350 γρ. σάλτσα ντομάτας (έτοιμη μαγειρεμένη χωρίς αλάτι)
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τα μύδια. Αφαιρούμε το τριχωτό κομμάτι στην ένωση των κελυφών. Απαλλάσσουμε τα κελύφη από διάφορα που έχουν προσκολλήσει σε αυτά με ένα μαχαίρι ή μια μεταλλική βούρτσα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και τα σκεπάζουμε. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και περιμένουμε μέχρι να ανοίξουν. Σημ.: Εάν έχουν ανοίξει τα πάνω πάνω, 99% έχουν ανοίξει και τα υπόλοιπα.

Σουρωνουμε τα μύδια και κρατάμε το νερό. Σουρώνουμε και το νερό σ’ ένα πιο ψιλό σουρωτήρι και το κρατάμε και αυτό. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το κριθαράκι μέχρι 7 λεπτά και το σουρώνουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το πολτοποιημένο σκόρδο. Σοτάρουμε εκεί το προβρασμενο κριθαράκι σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και προσθέτουμε 350 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας (περίπου 1.5 μεγάλες κουτάλες).

Σιγοβραζουμε προσθέτοντας τον ζωμό από τα μύδια που έχουμε σουρωσει, τον μαϊντανό και το πιπερι έως να βράσει τελείως το κριθαράκι στο σημείο που επιθυμούμε. 2 - 3 λεπτά πριν προσθέτουμε τα μύδια και αλάτι, εφόσον πρώτα δοκιμάσουμε, και το φρέσκο βούτυρο. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή απευθείας σε πιάτα βαθιά ζυμαρικών.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος