Υλικά
400 γρ. μέτριο ή χοντρό κριθαράκι Υλικά
5 μέτρια κολοκυθάκια
2 φλ. φρέσκο δυόσμο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
½ φλ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. λευκό, ξηρό κρασί
1200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί για τρίψιμο
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στα τέσσερα καθέτως και μετά σε κυβάκια.
Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τα σοτάρουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι με 3-4 κ.σ ελαιόλαδο να χρυσίσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.
Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σoτάρουμε το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε στο σκεύος το κριθαράκι και ανακατεύουμε λίγα λεπτά, μέχρι να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 14 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε στο κριθαράκι το σκόρδο, τον δυόσμο, τα κολοκυθάκια και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα λίγο ζωμό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 3-4 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως προσφέροντας πρόσθετη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.Updated: 27/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/04/17