Follow us

Κριθαρότο με κολοκυθάκια και δυόσμο

Κριθαρότο με κολοκυθάκια και δυόσμο

Υλικά

Υλικά

400 γρ. μέτριο ή χοντρό κριθαράκι

5 μέτρια κολοκυθάκια 

2 φλ. φρέσκο δυόσμο κομμένο σε λεπτές λωρίδες 

2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο

½ φλ. ξύσμα λεμονιού

1 φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ.  λευκό, ξηρό κρασί

1200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί για τρίψιμο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε στα τέσσερα καθέτως και μετά σε κυβάκια.

Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Τα σοτάρουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι με 3-4 κ.σ ελαιόλαδο να χρυσίσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.

Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σoτάρουμε το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε στο σκεύος το κριθαράκι και ανακατεύουμε λίγα λεπτά, μέχρι να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.

Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 14 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε στο κριθαράκι το σκόρδο, τον δυόσμο, τα κολοκυθάκια και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα λίγο ζωμό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 3-4 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως προσφέροντας πρόσθετη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

A.T.Updated: 27/09/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/04/17

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.