Υλικά
υλικά
400 γρ. κριθαράκι χονδρό
600 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε κύβους 2 εκ.
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
150 γρ. μπέικον σε παχιές φέτες
2 κ.σ. κολοκυθόσπορο ελαφρά καβουρδισμένο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο θρυμματισμένο
1 λ. ζωμός ζεστός
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Βάζουμε την κολοκύθα σε πυρεξάκι, την ανακατεύουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, γύρω στα 20'.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και τα ξεροψήνουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι, χωρίς άλλο λίπος.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα ή βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3', μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το φασκόμηλο, το μισό μπέικον και το κριθαράκι και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3'.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί 1'.
Ρίχνουμε ένα φλ.τσ.
ζωμό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να τον πιει και συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσει ο ζωμός, προσθέτοντας ανάλογο αλάτι.
Όταν βράσει και χυλώσει το κριθαράκι παραμένοντας al dente και αρκετά κρεμώδες, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε μέσα το ξεροψημένο μπέικον που κρατήσαμε, την κολοκύθα, τον κολοκυθόσπορο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.