Υλικά
400 γρ. μέτριο κριθαράκι Υλικά
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ φλ. διάφορα φρέσκα αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, μαντζουράνα, μέντα, λουΐζα, ρίγανη, θυμάρι, κλπ)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. λευκό, ξηρό κρασί
1300 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
200 γρ. γκοργκοντζόλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αλειφθεί καλά από το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.
Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 12 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε τα αρωματικά βότανα και μαγειρεύουμε άλλα 3 -4 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα ζωμό.
Kλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη γκοργκοντζόλα και ανακατεύουμε γερά να δέσει το κριθαρότο.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί ο ζωμός.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
A.T.