Follow us

Κριθαρότο με αρωματικά βότανα και γκοργκοντζόλα

Κριθαρότο με αρωματικά βότανα και γκοργκοντζόλα

Υλικά

Υλικά

400 γρ. μέτριο κριθαράκι  

2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ½  φλ. διάφορα φρέσκα αρωματικά βότανα  (δεντρολίβανο, μαντζουράνα, μέντα, λουΐζα, ρίγανη, θυμάρι, κλπ)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ.  λευκό, ξηρό κρασί

1300 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

200 γρ. γκοργκοντζόλα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τον ζωμό ή το νερό σε κατσαρολάκι να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το υγρό να σιγοβράζει.

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να αλειφθεί καλά από το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί τελείως, προσθέτουμε μια κουτάλα της κουζίνας από τον καυτό ζωμό ή το νερό, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι σχεδόν να σωθεί ο ζωμός.

Προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για 12 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι, ρίχνουμε τα αρωματικά βότανα και μαγειρεύουμε άλλα 3 -4 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι al dente αλλά να έχει ακόμα ζωμό.

Kλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη γκοργκοντζόλα και ανακατεύουμε γερά να δέσει το κριθαρότο.

Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 5 λεπτά να απορροφηθεί ο ζωμός.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

A.T.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.