banner
banner
banner

Κρέπες με ζαμπόν και τυρί

Συνταγή

Κρέπες  με ζαμπόν και τυρί
υλικά για 10 περίπου κρέπες

200 γρ. αλεύρι
2 αβγά
500 ml γάλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
για τη γέμιση:
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
200 γρ. ζαμπόν σε χοντρές φέτες, κομμένες σε μακρόστενα κομματάκια
για τη σάλτσα της γέμισης:
200 γρ. αλεύρι
200 ml γάλα πλήρες
1 κρόκος αβγού
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

banner
παρασκευή

Φτιάχνουμε το χυλό χτυπώντας τα υλικά στο μπλέντερ ή με το σύρμα. Τον αφήνουμε να σταθεί 10΄-20' στο ψυγείο. Για να ψήσουμε τις κρέπες βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελάχιστα ένα μέτριο τηγανάκι. Οταν κάψει ρίχνουμε ποσότητα μεγάλης κουταλιάς και γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί ένα λεπτό στρώμα σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα. Πρέπει να σχηματιστεί πολύ λεπτό στρώμα χυλού. Μπορεί οι πρώτες κρέπες να μην πετύχουν απόλυτα, μέχρι να βρείτε τη σωστή ποσότητα χυλού και τη θερμοκρασία ψησίματος. Ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια φωτιά και όταν ροδίσει τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τις ψημένες κρέπες σε πιάτο, τη μία επάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο μέχρι να γίνουν όλες. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τη γέμιση: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών για 3'-4', μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας ζωηρά. Ξαναβάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, κάτι που θα χρειαστεί 5'-7'. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθούν στη σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να μισοκρυώσει πριν τη χρήση. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Απλώνουμε στην άκρη κάθε κρέπας 2 κ.σ. από τη σάλτσα, μια κ.σ. τυρί τριμμένο και ανάλογο ζαμπόν. Τυλίγουμε την κρέπα σφιχτά, γυρίζοντας τις δύο άκρες προς τα μέσα να διπλωθούν με το τύλιγμα. Τις ακουμπάμε πλάι-πλάι σε πυρέξ. Οταν τυλιχτούν όλες τις βάζουμε στο φούρνο για 10΄-12' και σερβίρουμε. Οι κρέπες μπορούν να ετοιμαστούν από πριν και να διατηρηθούν στο ψυγείο μερικές ώρες σκεπασμένες με μεμβράνη. Τις ψήνουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.
tips: με αυτή τη βασική συνταγή και την ίδια σάλτσα μπορούμε να βάλουμε σωταρισμένα μανιτάρια ή, αντί για ζαμπόν, σωταρισμένο μπέϊκον ή ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλου.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος