banner
banner
banner

Κρεπ Σουζέτ

Συνταγή

Κρεπ Σουζέτ
Υλικά

Για το χυλό (14-18 κρέπες)
3 αυγά
200 γρ. γάλα εβαπορέ
120 γρ. αλεύρι
15 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Για το βούτυρο Suzette (2 άτομα)
150 γρ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
200 cl χυμός πορτοκαλιού
20 cl Grand Marnier
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξύσμα λεμονιού

banner
Παρασκευή

Χυλός - κρέπες
Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε το αλεύρι τη ζάχαρη το αλάτι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν έχουμε ένα παχύρρευστο ομοιογενές μίγμα χωρίς κόμπους, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και περνάμε το χυλό από το σουρωτήρι τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τις κρέπες στο ειδικό τηγάνι.

Φινάλε μπροστά στο τραπέζι
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τη ζάχαρη, κρατώντας χαμηλά τη φωτιά. Την αφήνουμε, ώσπου να πάρει ένα ξανθό χρώμα και τότε προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού με ένα πιρούνι, στο οποίο έχουμε καρφώσει μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Μόλις «γυαλίσουν», προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, διατηρώντας τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Ανακατεύουμε πολύ καλά και όταν αφρίσει το μίγμα προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και όταν το μίγμα μειωθεί κατά ένα τρίτο, αρχίζουμε να περνάμε τις κρέπες στο τηγάνι πρώτα από τη μια πλευρά για 2 λεπτά και μετά από την άλλη για άλλα 2 λεπτά. Όταν το μίγμα μειωθεί στο μισό και η σάλτσα έχει πλέον τη ζητούμενη πυκνότητα και χρώμα, φλαμπάρουμε με Grand Marnier και σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Παραλαγή
Το συγκεκριμένο πιάτο όταν σερβίρεται με παγωτό βανίλια λέγεται «Comedie Francαise».

Μαγειρικά τρικ
• Διευκρινίζουμε εξαρχής ότι οι Κρεπ Σουζέτ δεν είναι από τις ευκολότερες σπεσιαλιτέ. Αξίζει, ωστόσο, να πειραματιστεί κανείς. Είναι ωραιότατες. Τώρα, αυτό το «φλαμπάρουμε» είναι μια κουβέντα, που για να μην καταλήξει σε ολοκαύτωμα χρειάζεται την τέχνη του: Οι ειδήμονες ρίχνουν το Grand Marnier στο τηγάνι και γέρνοντας το σκεύος ευγενικά προς τη φωτιά, «περνούν» τη φλόγα πάνω από το περιεχόμενο του τηγανιού, που «αρπάζει» και φλέγεται. Εμείς τώρα, μπορούμε να αποφύγουμε τα ακροβατικά και να χρησιμοποιήσουμε σπίρτα (αν και ένας αναπτήρας θυέλλης, που δεν σβήνει εύκολα, συνιστάται).
• Υπολογίστε ότι η σάλτσα θα πρέπει να έχει την πυκνότητα του σιροπιού, όταν φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού, ή όπως είναι το μέλι.


L’Abreuvoir
Σκορ: Η αντεπίθεση του κλασικού,με 14,7/20* και 2 σκούφους, στην 6η θέση.

banner

Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος