Follow us

Κούπες (του σεφ Άκη Πετρετζίκη)

Κούπες (του σεφ Άκη Πετρετζίκη)

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη

400 γρ. πλιγούρι ψιλό

550 γρ. νερό βραστό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.γ. κανέλα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

20 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 αυγό μέτριο και 1 κρόκο

Για τη γέμιση

20 γρ. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

150-200 γρ. κιμά χοιρινό, λαιμό

1 κ.σ. κανέλα

1/4 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (έξτρα για το σερβίρισμα)

Αλάτι, πιπέρι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

200 γρ. ρόκα, 1 ντομάτα σε κύβους, γιαούρτι στραγγιστό και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη1.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το πλιγούρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι.2.

Μόλις κοχλάσει το νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε για 1 ½ ώρα, να απορροφήσει το πλιγούρι το νερό.Για τη γέμισηΌση ώρα περιμένουμε το πλιγούρι προχωράμε τη γέμιση.1.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.2.

Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα.

Σοτάρουμε 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.3.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει ο κιμάς.Για τη συναρμολόγηση1.

Ανακατεύουμε το μείγμα με το πλιγούρι, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το αυγό και τον κρόκο και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και εύπλαστο μείγμα.2.

Παίρνουμε 50 γρ.

από τη ζύμη.

Θα μας βοηθήσει να βρέχουμε τα δάχτυλά μας για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Την πλάθουμε αρχικά σε μπαλίτσα και στη συνέχεια με το δάχτυλο, πιέζοντας ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές, χωρίς να σπάσουν.3.

Βάζουμε μια κουταλιά κιμά στο κενό που δημιουργήσαμε και πιέζουμε την άκρη να κλείσει, δημιουργώντας έναν κύλινδρο χωρίς τρύπες, για να μη σπάσουν οι κούπες όταν τις τηγανίσουμε.4.

Ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις κούπες 5-7 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.5.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.6.

Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα ρόκας με στραγγιστό γιαούρτι, ψιλοκομμένη ντομάτα, μπόλικο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.Tip: μπορούμε να πλάσουμε πολλές κούπες και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.

Όταν τις χρειαστούμε, τις βγάζουμε από την κατάψυξη και έτσι όπως είναι παγωμένες τις ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη "η δική μου ελληνική κουζίνα", εκδόσεις Ψυχογιός.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το πλιγούρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι.2. Μόλις κοχλάσει το νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε για 1 ½ ώρα, να απορροφήσει το πλιγούρι το νερό.Για τη γέμισηΌση ώρα περιμένουμε το πλιγούρι προχωράμε τη γέμιση.1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.2. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Σοτάρουμε 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει ο κιμάς.Για τη συναρμολόγηση1. Ανακατεύουμε το μείγμα με το πλιγούρι, προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι, το αυγό και τον κρόκο και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και εύπλαστο μείγμα.2. Παίρνουμε 50 γρ. από τη ζύμη. Θα μας βοηθήσει να βρέχουμε τα δάχτυλά μας για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Την πλάθουμε αρχικά σε μπαλίτσα και στη συνέχεια με το δάχτυλο, πιέζοντας ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές, χωρίς να σπάσουν.3. Βάζουμε μια κουταλιά κιμά στο κενό που δημιουργήσαμε και πιέζουμε την άκρη να κλείσει, δημιουργώντας έναν κύλινδρο χωρίς τρύπες, για να μη σπάσουν οι κούπες όταν τις τηγανίσουμε.4. Ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις κούπες 5-7 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.5. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.6. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα ρόκας με στραγγιστό γιαούρτι, ψιλοκομμένη ντομάτα, μπόλικο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.Tip: μπορούμε να πλάσουμε πολλές κούπες και να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Όταν τις χρειαστούμε, τις βγάζουμε από την κατάψυξη και έτσι όπως είναι παγωμένες τις ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη "η δική μου ελληνική κουζίνα", εκδόσεις Ψυχογιός.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.