Κουνελόπιτα με πορτοκάλι και ελιές

Συνταγή

Κουνελόπιτα με πορτοκάλι και ελιές
Υλικά για 6 άτομα:

2 μέτρια κουνέλια, ξεκοκαλισμένα (κρατάμε τα κόκαλα για τη σάλτσα)

12 χωριάτικα φύλλα λαδιού για πίτα

18 φέτες πορτοκαλιού, καθαρισμένες από την άσπρη μεμβράνη τους

3 κ.σ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές

3 κ.σ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές



Μαρινάδα

2 κ.σ. αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη

8 φύλλα δάφνης, θρυμματισμένα

2 κ.γλ. θυμάρι ξερό

4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες



Γέμιση

10 κ.σ. μαργαρίνη, λιωμένη

2 πράσινες πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες

2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 κ.σ. εστραγκόν ψιλοκομμένο

4 κ.σ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη

1 κιλό σπανάκι, βρασμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο

3 κ.σ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές

3 κ.σ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές



Σάλτσα

Τα κόκαλα του κουνελιού

4 καρότα κομμένα σε κομμάτια

2 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα

6 σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. θυμάρι

2 κ.γ. δεντρολίβανο

2 κ.γ. ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού

2 ώριμες ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα

Ανάλογο αλάτι

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της μαρινάδας και πασπαλίζουμε με αυτά τα κουνέλια από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε σε μια γαβάθα, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. Στη συνέχεια, ξεκοκαλίζουμε τα κουνέλια (κρατώντας τα κόκαλα για τη σάλτσα) και κόβουμε το κρέας τους σε μικρά κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα μοιράζουμε σε 6 μερίδες. Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση, σοτάρουμε σε λίγο λάδι τις πιπεριές με το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαραθούν, τις αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε το μίγμα στα 6 και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.



Σάλτσα

Βάζουμε όλα τα υλικά της σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει και τα βράζουμε επί 1 ώρα, σε μέτρια φωτιά, Τα σουρώνουμε, πιέζοντας τα λαχανικά να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Βάζουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να δέσει.



Πίτα

Απλώνουμε ένα από τα φύλλα για πίτα πάνω στον πάγκο εργασίας, το αλείφουμε με μαργαρίνη και το πασπαλίζουμε με 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού εστραγκόν και 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού μαντζουράνα. Το σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο, το αλείφουμε με μαργαρίνη και το πασπαλίζουμε με τις ίδιες ποσότητες μαντζουράνας και εστραγκόν. Αλατοπιπερώνουμε το σπανάκι, το χωρίζουμε στα 6 και απλώνουμε τη μία μερίδα σε όλη την έκταση του βουτυρωμένου φύλλου, αφήνοντας ακάλυπτο περιθώριο 2 εκ. στις δύο επιμήκεις πλευρές του. Σκορπάμε επάνω από 1/2 κουταλιά σούπας μαύρες και πράσινες ελιές, από μία μερίδα πιπεριές και μία μερίδα κρέας κουνελιού. Διπλώνουμε προς τα μέσα το ένα περιθώριο που έχουμε αφήσει και τυλίγουμε το φύλλο ρολό, περικλείοντας τη γέμιση. Αλείφουμε την άκρη με λίγη μαργαρίνη για να κλείσει. Τοποθετούμε το ρολό (με την ένωση από κάτω) σε βουτυρωμένο ταψί και το αλείφουμε από πάνω με μαργαρίνη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες πέντε φορές. Ψήνουμε τα έξι ρολό στον προθερμασμένο φούρνο επί 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.



Σερβίρισμα

Κόβουμε κάθε ρολό λοξά σε 3 κομμάτια και τα στήνουμε όρθια στο πιάτο. Τα γαρνίρουμε με 3 φέτες πορτοκάλι και 1/2 κουταλιά σούπας μαύρες και πράσινες ελιές. Ρίχνουμε γύρω γύρω λίγη από τη σάλτσα.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος