Follow us

"Κουκουβάγια"

"Κουκουβάγια"

Υλικά

υλικά

Μία κριθαροκουλούρα (ντάκος, το στρογγυλό κρίθινο παξιμάδι, κατά προτίμηση το επάνω μέρος)

2 ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη

3 κ.σ. ξινομυζήθρα

ρίγανη καλής ποιότητας (ελληνική, βουνίσια)

3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο 

αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά:

2-3 μαύρες ελιές, 1 κ.σ. κάπαρη, κρίταμος τουρσί, 2 κ.σ. ξίδι

παρασκευή

Περνάμε τον ντάκο από τρεχούμενο νερό στα γρήγορα και τον βάζουμε σε βαθύ πιάτο.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και απλώνουμε επάνω την τριμμένη ντομάτα.

Αφήνουμε 10' να "τραβήξει" τα υγρά.

Πασπαλίζουμε τη ντομάτα με ρίγανη και αλατοπίπερο.

Βάζουμε στη μέση την ξινομυζήθρα και στο κέντρο μία ελιά (κατά μία εκδοχή, αυτοί οι επάλληλοι κύκλοι θυμίζουν το μάτι της κουκουβάγιας).

Αυτή είναι η αυθεντική, απλή συνταγή της ρεθυμνιώτικης "κουκουβάγιας".

Σημασία παίζουν τα υλικά, η πολύ νόστιμη ντομάτα, η καλή ξινομυζήθρα, το εκλεκτό ελαιόλαδο.Γιά μία πιό πλούσια εκδοχή, μετά το βρέξιμο, ραντίζουμε τον ντάκο και με λίγο ξύδι.

Πάνω από το τυρί ρίχνουμε κάπαρη ή κρίταμο -ή και τα δύο-, ελιές κομμένες στη μέση και 1 κ.σ ελαιόλαδο. Αντί γιά ξινομυζήθρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτα λυωμένη με πιρούνι, κατίκι ή φρέσκα λευκά τυριά άλλων νησιών με υπόξινη γεύση.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.