Υλικά
500 γρ. πολύ φρέσκα νεαρά κουκιά με τους λοβούς τους Υλικά
(ή 500 γρ. καρποί καθαρισμένοι)
10 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες σε κάθετες φέτες
4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
¾ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κουκιά, αφαιρούμε τις πλαϊνές κλωστές και αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στα δύο (αν και τα πραγματικά πολύ φρέσκα και νεαρά κουκιά δεν έχουν κλωστές).
Αλλιώς, χρησιμοποιούμε τους καθαρισμένους καρπούς αφού τους πλύνουμε πρώτα (αν μας φαίνεται σκληρό το περίβλημα, ζεματίζουμε τα κουκιά και αφαιρούμε το «δέρμα») Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σκόρδα μαζί με τα κουκιά και τον άνηθο.
Σβήνουμε με το λεμόνι, αλατίζουμε, προσθέτουμε 1 φλ.
νερό και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη ελέγχουμε το νερό και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει μόνο με το λάδι του.
Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κουνάμε την κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνουν 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού.