Follow us

Κότσι αρνιού γιαχνί με πλιγούρι και σαφράν

Στον Τύπο, στο σινεμά, στη νυχτερινή ζωή και ιδίως στο πιάτο μας, το μπαχαρένιο άγγιγμα της τούρκικης κουλτούρας δημιουργεί μια τσοκ γκιουζέλ διάθεση, επιθυμία για πειραματισμούς και βαθύτερη γνώση των απολαύσεων που μπορεί να μας προσφέρει η γείτων. Πέρα από τα ρεστοράν που ήδη είναι δημοφιλή στην Αθήνα, ένας Τούρκος σεφ, ο Τόλγκα Αταλάι, ανερχόμενο αστέρι της τούρκικης γαστρονομίας, ανακινεί την ελληνοτουρκική γαστρονομική φιλία ετοιμάζοντας ένα διπλό «χτύπημα» με νέα εστιατόρια σε Ελλάδα και

Κότσι αρνιού γιαχνί με πλιγούρι και σαφράν

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 κότσια αρνιού

2 ματσάκια σέλινο ψιλοκομμένο

1 καρότο κομμένο σε φέτες

1 άσπρο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο

2 σκ. κοπανισμένο σκόρδο

1 ½ ποτήρι νερού πλιγούρι

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ντοματοπελτές

½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί

1 πρέζα σαφράν

2 πρέζες αλάτι

2 πρέζες κοπανισμένο μαύρο πιπέρι

4 - 5 ψιλοκομμένες αποξηραμένες ντομάτες

3 φύλλα δάφνης

Παρασκευή

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και σοτάρετε τα κότσια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Προσθέστε σέλινο, καρότο, άσπρο κρεμμύδι, το μισό σκόρδο και τον ντοματοπελτέ.

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το κόκκινο κρασί.

Αφήστε το να συμπυκνωθεί και ρίξτε μέσα το πιπέρι και φύλλα δάφνης.

Κλείστε καλά την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 90 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανοίγοντας κάποιες φορές την κατσαρόλα για να προσθέσετε νερό, αν χρειαστεί.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το πλιγούρι, λίγο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και το σαφράν, καλύψτε με νερό, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό.

Όταν το αρνί μαγειρευτεί, δηλαδή σχεδόν πέφτει από το κόκαλο, βάλτε από ένα κομμάτι σε κάθε πιάτο, περιχύστε το με τη σάλτσα και γαρνίρετε με το πλιγούρι.

Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω.

Τα γιαχνί αποτελούν σημαντικό στοιχείο της τούρκικης κουζίνας και γίνονται με ντοματοπελτέ.

Το πλιγούρι υπάρχει σε πάνω από εκατό παραλλαγές και είναι ζωτικό για τις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό του αρνιού.

Επίσης...

Ρεβιθοκεφτέδες Σαµιώτικοι

Η συνταγή για σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες.

Γρήγοροι Ρεβιθοκεφτέδες

Η συνταγή για γρήγορους ρεβιθοκεφτέδες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ρεβίθια µε Μανέστρα και Ταχίνι

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια µε µανέστρα και ταχίνι.

Γίγαντες Φούρνου

Πώς θα φτιάξεις γίγαντες φούρνου.

Ρεβίθια Φούρνου με Σπανάκι ή Άλλο Χόρτο

Πώς θα φτιάξεις ρεβίθια φούρνου με σπανάκι ή άλλο χόρτο.

Απλή Ρεβιθόπιτα

Πώς θα φτιάξεις ρεβιθόπιτα.

Φασόλια Μαυρομάτικα με Φρέσκα Χόρτα

Η συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα με φρέσκα χόρτα.

Ρεβιθοκεφτέδες με Πατάτα και Βασιλικό

Η συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες με πατάτα και βασιλικό.

Ζυμαρικά με Ρεβίθια

Πώς θα φτιάξεις ζυμαρικά με ρεβίθια.

Φασόλια στο Φούρνο με Πιπεριές και Ελιές

Πώς θα φτιάξεις φασόλια στο φούρνο με πιπεριές και ελιές.

Φασολάδα Μεθυσμένη

Η συνταγή για μία νόστιμη φασολάδα.

Φακές με Καλαμάρια

Η συνταγή για φακές με καλαμάρια.