Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 κότσια αρνιού
2 ματσάκια σέλινο ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 άσπρο κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 σκ. κοπανισμένο σκόρδο
1 ½ ποτήρι νερού πλιγούρι
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ντοματοπελτές
½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
1 πρέζα σαφράν
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες κοπανισμένο μαύρο πιπέρι
4 - 5 ψιλοκομμένες αποξηραμένες ντομάτες
3 φύλλα δάφνης
Παρασκευή
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και σοτάρετε τα κότσια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Προσθέστε σέλινο, καρότο, άσπρο κρεμμύδι, το μισό σκόρδο και τον ντοματοπελτέ.
Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το κόκκινο κρασί.
Αφήστε το να συμπυκνωθεί και ρίξτε μέσα το πιπέρι και φύλλα δάφνης.
Κλείστε καλά την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 90 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανοίγοντας κάποιες φορές την κατσαρόλα για να προσθέσετε νερό, αν χρειαστεί.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε το πλιγούρι, λίγο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και το σαφράν, καλύψτε με νερό, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό.
Όταν το αρνί μαγειρευτεί, δηλαδή σχεδόν πέφτει από το κόκαλο, βάλτε από ένα κομμάτι σε κάθε πιάτο, περιχύστε το με τη σάλτσα και γαρνίρετε με το πλιγούρι.
Τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω.
Τα γιαχνί αποτελούν σημαντικό στοιχείο της τούρκικης κουζίνας και γίνονται με ντοματοπελτέ.
Το πλιγούρι υπάρχει σε πάνω από εκατό παραλλαγές και είναι ζωτικό για τις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό του αρνιού.