Υλικά
1 ½ φλ. αμύγδαλα τριμμένα Υλικά
4 φλ. δυνατό κοτόζουμο (αρκετά συμπυκνωμένο)
2 φλ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
4 κ.σ. βούτυρο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γερή πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ φλ. αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα σε φιλέτα
1 ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα αμύγδαλα στη μουλινέτα με μια κουταλιά κορνφλάουρ και τα τρίβουμε να γίνουν σαν πούδρα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σιγά –σιγά το γάλα ζεστό χωρίς να πάψουμε να ανακατεύουμε σταθερά (όπως στη μπεσαμέλ).
Μόλις πήξει κάπως το μείγμα, προσθέτουμε λίγο–λίγο και το κοτόζουμο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε σταθερά με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.
Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, προσέχοντας να μην καούν.
Όταν γίνει η σούπα –πρέπει να είναι πηχτή-, αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι και μοιράζουμε στα πιάτα γαρνίροντας με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και λίγο ξύσμα λεμονιού.
Α.Τ.