Υλικά
υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κ.
3 σκ.σκόρδου καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
μια φιάλη μπίρα ξανθή
60 γρ. βούτυρο φρέσκο
30 ml ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι (ή δεντρολίβανο)
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο λίγη ώρα νωρίτερα, νε έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ανάβουμε το φούρνο στους 220ο.
Πλένουμε, σκουπίζουμε το κοτόπουλο, βάζουμε στο εσωτερικό του τα σκόρδα, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι χοντρό.
Με ένα πινέλο το λαδώνουμε καλά εξωτερικά και αλατοπιπερώνουμε.
Το ακουμπάμε με το πλευρό σε πυρίμαχο σκεύος, στα μέτρα του (δεν πρέπει να αφήνει μεγάλο κενό) και σκορπάμε επάνω το μισό βούτυρο.
Το ψήνουμε για 15'.
Κατόπιν το γυρίζουμε στο άλλο πλευρό με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε 15' ακόμα.
Τέλος, το γυρίζουμε με την πλάτη, ρίχνουμε τη μπίρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 30' με τον φούρνο στους 180ο.
Στη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφουμε συχνά με τους χυμούς του.