banner
banner
banner

Koτόπουλο σε κρούστα λεμονιού-μυρωδικών

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

υλικά για 4 άτομα
υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα κοτόπουλου των 150 γρ. καθένα
1 μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. μείγμα ξερών μυρωδικών (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός ή δυόσμος, ματζουράνα)
100 ml λευκό κρασί
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
20 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη γαρνιτούρα:
6 κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
20 ml ελαιόλαδο
1 σκ.σκόρδου
φύλλο δάφνης, θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
παρασκευή

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το στύβουμε. Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια. Αλατίζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε τηγάνι με αυλάκια σε δυνατή φωτιά επί 3' από κάθε πλευρά. Σ' ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια για 2' και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε λίγο και τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα μέχρι να μείνει το μισό. Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε. Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα ταψάκι. Καλύπτουμε με το μείγμα της κρούστας τη μια πλευρά των φιλέτων και τα ακουμπάμε στο ταψάκι. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 5'-7'. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στα 2 κατά μήκος και κατόπιν σε μισά φετάκια. Τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο λυωμένο (με τη λαβή ενός μαχαιριού), τα κρεμμυδάκια, τη δάφνη και το θυμάρι και σωτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 2'-3'. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με τα κολοκυθάκια στο πλάι.

Updated: 20/07/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/05/15



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος