Υλικά
4 μπούτια μεγάλου κοτόπουλου κομμένα στα δύο χωρίς το δέρμαΥλικά
2 φλ. τσ. κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 ½ φλ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 φλ. τσ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου ή φρέσκιας ρίγανης, αν έχουμε
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Ανεβάζουμε τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σχεδόν σαν μαρμελάδα, γυρίζοντας που και που το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει τελείως.
Ρίχνουμε το γάλα σε μπολ και προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και το λεμόνι και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη.
Το λεμόνι θα «κόψει» το γάλα και θα το κάνει στα κρέμα.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την ξινή κρέμα που φτιάξαμε μαζί με το δεντρολίβανο ή τη ρίγανη, αν χρησιμοποιούμε.
Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού η κρέμα και να δέσει τη σαλτσούλα του κοτόπουλου. Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με πλιγούρι ή με χυλοπίτες ή με σπαγγέτι ή με καστανό ρύζι περιχυμένα με τη σάλτσα.
Α.Τ.