Κοτόπουλο με φρούτα της εποχής
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023
Ντίνα Γκρουμούτη
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023
Κι ενώ τα καλοκαιρινά φαγητά βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι μας και ο καιρός τα υποστηρίζει, μιά αλλαγή τη θέλουμε, σαν αντίβαρο στη ρουτίνα που φέρνει ο Σεπτέμβρης.
Κι ενώ τα καλοκαιρινά φαγητά βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι μας και ο καιρός τα υποστηρίζει, μιά αλλαγή τη θέλουμε, σαν αντίβαρο στη ρουτίνα που φέρνει ο Σεπτέμβρης. Σκεφτήκαμε το κοτόπουλο, την εύκολη απάντηση στο ερώτημα "τι μαγειρεύουμε", που καλύπτει και περιπτώσεις πιό ειδικές: δίαιτας, ευκολίας, οικονομίας. Οχι, όμως το συνηθισμένο και καθημερινό. Θα το ταιριάξουμε με φρούτα της εποχής, σε εύκολες παρασκευές. Τα φρούτα και γενικά οι γλυκόξινες γεύσεις, ταιριάζουν πολύ στο κοτόπουλο και η σάλτσα που δημιουργούν νοστιμίζει το άπαχο κρέας του πουλερικού. Είναι φαγητά εύκολα, οικονομικά και με γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Το κοτόπουλο προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία, όπου υπήρχε τουλάχιστον εδώ και 4000 χρόνια. Ας θυμηθούμε ότι στην κινέζικη και την ινδική κουζίνα, τις μακρινές του πατρίδες, το παντρεύουν με φρούτα και γλυκόξινες σάλτσες. Δεν ήταν πάντα ταπεινό φαγητό. Γιά την ακρίβεια, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες προοριζόταν γιά τα τραπέζια των πλουσίων και αντιμετωπιζόταν σαν εκλεκτό έδεσμα, που έμπαινε σπάνια στα κοινά σπίτια. Η μεγάλη αλλαγή έγινε μόλις μετά τον Β' Π.Πόλεμο, όταν άρχισε η μαζική παραγωγή του, που το έκανε ιδιαίτερα προσιτό σε όλους. Αυτό, βέβαια, είχε επίπτωση στη γεύση του. Ετσι, τώρα αναζητάμε όλο και περισσότερο τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, που είναι πολύ πιό νόστιμα, χωρίς να είναι απρόσιτα ή τα βιολογικά, που είναι, όμως, ακριβότερα. Με καλή διατροφική αξία, ελάχιστα λιπαρά και λίγες θερμίδες, είναι από τα κρέατα που πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό μας.