banner
banner
banner

Κοτόπουλο με αρωματικά χόρτα

Συνταγή

Κοτόπουλο με αρωματικά χόρτα
υλικά

1 κοτόπουλο 1,5 κ. (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (εκτός ψυγείου)
40 γρ. μαϊντανό (τα φύλλα)
2 κ.σ. φύλλα εστραγκόν (ή 1 κ.σ. ξερό)
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
μερικά φυλλαράκια μέντας (ή δυόσμου)
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
1 κλαδάκι δεντρολίβανου (ολόκληρο)
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλου
1 μικρό φύλλο δάφνης
20 ml χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
200 γρ. ρύζι για πιλάφι

banner
παρασκευή

Φτιάχνουμε ένα βούτυρο μυρωδικών, ψιλοκόβοντας με ψαλίδι τα εξής: μαϊντανό, εστραγκόν, βασιλικό, μέντα. Σε ένα μπολ βάζουμε 180 γρ. από το βούτυρο που έχει μαλακώσει και προσθέτουμε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Το δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα. Πλένουμε και σκουπίζουμε το κοτόπουλο. Το ακουμπάμε σταθερά με το στήθος προς τα επάνω και προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το δέρμα γλιστρώντας τα δάχτυλά μας κατά μήκος της σάρκας. Περνάμε μέσα το μισό από το βούτυρο μυρωδικών, σε όσο μεγαλύτερο τμήμα μπορούμε. Κάνουμε δυο σχισμές βαθειές κατά μήκος κάθε στήθους και τις γεμίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω το κοτόπουλο. Σε πλατιά κατσαρόλα λυώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και όταν κάψει ακουμπάμε το κοτόπουλο από το ένα πλάι. Όταν ροδίσει το γυρίζουμε από το άλλο πλάι, κατόπιν από την πλάτη. Όταν κοκκινίσει καλά, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Βάζουμε γύρω-γύρω τα υπόλοιπα μυρωδικά, ρίχνουμε 1/2 φλ.τσ. νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 1.15'. Κατά διαστήματα το ραντίζουμε με το ζουμί του και το γυρίζουμε. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Πλένουμε το ρύζι κάτω από τη βρύση. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό -να μην παραβράσει- και μετά το βάζουμε σε σουρωτήρι να χάσει τελείως τα υγρά του. Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφαιρούμε από το ζουμί το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τη δάφνη. Βάζουμε το ρύζι σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το ραντίζουμε με 7-8 κ.σ. από το βούτυρο που επιπλέει στη σάλτσα του κοτόπουλου. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 10'-15'. Αν η σάλτσα της κατσαρόλας είναι αραιή, την σιγοβράζουμε μερικά λεπτά να πήξει (πρέπει να μένουν 2 κ.σ. για κάθε άτομο). Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε βαθιά πιατέλα με την πλάτη προς τα κάτω και το σκεπάζουμε με τη σάλτσα του. Σερβίρουμε σε άλλο σκεύος το ρύζι.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος