Follow us

Κοτόπουλο με αρωματικά χόρτα

Κοτόπουλο με αρωματικά χόρτα

Υλικά

υλικά

1 κοτόπουλο 1,5 κ. (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (εκτός ψυγείου)

40 γρ. μαϊντανό (τα φύλλα)

2 κ.σ. φύλλα εστραγκόν (ή 1 κ.σ. ξερό)

2 κ.σ. φύλλα βασιλικού

μερικά φυλλαράκια μέντας (ή δυόσμου)

1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι

1 κλαδάκι δεντρολίβανου (ολόκληρο)

2-3 φυλλαράκια φασκόμηλου

1 μικρό φύλλο δάφνης

20 ml χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

200 γρ. ρύζι για πιλάφι

παρασκευή

Φτιάχνουμε ένα βούτυρο μυρωδικών, ψιλοκόβοντας με ψαλίδι τα εξής: μαϊντανό, εστραγκόν, βασιλικό, μέντα.

Σε ένα μπολ βάζουμε 180 γρ.

από το βούτυρο που έχει μαλακώσει και προσθέτουμε το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.

Το δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα.

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κοτόπουλο.

Το ακουμπάμε σταθερά με το στήθος προς τα επάνω και προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το δέρμα γλιστρώντας τα δάχτυλά μας κατά μήκος της σάρκας.

Περνάμε μέσα το μισό από το βούτυρο μυρωδικών, σε όσο μεγαλύτερο τμήμα μπορούμε.

Κάνουμε δυο σχισμές βαθειές κατά μήκος κάθε στήθους και τις γεμίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω το κοτόπουλο.

Σε πλατιά κατσαρόλα λυώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και όταν κάψει ακουμπάμε το κοτόπουλο από το ένα πλάι.

Όταν ροδίσει το γυρίζουμε από το άλλο πλάι, κατόπιν από την πλάτη.

Όταν κοκκινίσει καλά, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά.

Βάζουμε γύρω-γύρω τα υπόλοιπα μυρωδικά, ρίχνουμε 1/2 φλ.τσ.

νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί περίπου 1.15'.

Κατά διαστήματα το ραντίζουμε με το ζουμί του και το γυρίζουμε.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο.

Πλένουμε το ρύζι κάτω από τη βρύση.

Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό -να μην παραβράσει- και μετά το βάζουμε σε σουρωτήρι να χάσει τελείως τα υγρά του.

Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφαιρούμε από το ζουμί το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τη δάφνη.

Βάζουμε το ρύζι σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το ραντίζουμε με 7-8 κ.σ από το βούτυρο που επιπλέει στη σάλτσα του κοτόπουλου.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 10'-15'.

Αν η σάλτσα της κατσαρόλας είναι αραιή, την σιγοβράζουμε μερικά λεπτά να πήξει (πρέπει να μένουν 2 κ.σ για κάθε άτομο).

Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε βαθιά πιατέλα με την πλάτη προς τα κάτω και το σκεπάζουμε με τη σάλτσα του.

Σερβίρουμε σε άλλο σκεύος το ρύζι.

Επίσης...

Μια Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα

Η συνταγή για μία εύκολη και γευστική κοτόπιτα.

Κοτόπουλο Μαριναρισµένο Ελαφρύ και Νόστιµο

Πώς θα φτιάξεις κοτόπουλο µαριναρισµένο ελαφρύ και νόστιµο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη

Η συνταγή για μία θαυμάσια κοτοσαλάτα.

Κοτόπουλο µε Μανιτάρια

Η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια.

Εύκολο Κοτόπουλο Κοκκινιστό µε Σπανάκι

Η συνταγή για εύκολο κοτόπουλο κοκκινιστό µε σπανάκι.

Κοτόπουλο Ψητό της Κατσαρόλας µε Φέτα

Η συνταγή για κοτόπουλο ψητό της κατσαρόλας µε φέτα.

Κοτόπουλο µε Πατάτες και Θυµάρι στην Κατσαρόλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε πατάτες και θυµάρι στην κατσαρόλα.

Κοτόπουλο Λεµονάτο µε Μάραθο

Η συνταγή για κοτόπουλο λεµονάτο µε µάραθο.

Κοτόπουλο Στραπατσάδα

Η συνταγή για κοτόπουλο στραπατσάδα.

Νόστιµη Τάρτα µε Κοτόπουλο

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη τάρτα με κοτόπουλο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Κοτόπουλο µε Λάχανο στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις υπέροχο κοτόπουλο με λάχανο στο φούρνο.