Υλικά
υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κ. κομμένο στα 8
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 μέτρια καρότα
60 γρ. σέλερι
3 σκ. σκόρδου
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml λευκό κρασί
200 ml ζωμό κρέατος
2 κ.σ. αλεύρι κοφτές
φύλλο δάφνης
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Κόβουμε σε μικρά κυβάκια τις ξεφλουδισμένες ντομάτες κρατώντας τους χυμούς τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε τα σκόρδα στη μέση, τα καρότα και το σέλερι σε φετάκια.
Σε μια πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζουμε, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με το καρότο για 2'-3'.
Προσθέτουμε το σέλερι και τα σκόρδα και συνεχίζουμε 2'.
Ρίχνουμε τις ντομάτες με τον χυμό τους και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, μαγειρεύοντας 2'.
Προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό ζεστό, ανακατεύουμε και βάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, το θυμάρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο, περίπου 45'. σημ.
πρόκειται για μια απλοποιημένη εκδοχή της αυθεντικής ιστορικής συνταγής, που περιλαμβάνει ακόμη, μανιτάρια, γαρίδες, ελιές και φιλέτα αντσούγιας.
Η συνταγή λέγεται ότι δημιουργήθηκε "εκ των ενόντων" από το μάγειρα του Ναπολέοντα στο στρατόπεδο, μετά τη νίκη των Γάλλων στο Μαρενγκό το 1800.