banner
banner

Κοτόπουλο καλοκαιρινό

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Κοτόπουλο καλοκαιρινό

Το κοτόπουλο είναι φαγητό παντός καιρού, ανάλογα με τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε και τα υλικά που θα του προσθέσουμε. Άρα, τώρα το κάνουμε καλοκαιρινό! Νόστιμο, ελαφρύ, με καλοκαιρινά υλικά: φρέσκια ντομάτα, πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και κάππαρη, ελιές, μυρωδικά που θυμίζουν εξοχή σαν το δεντρολίβανο και το φρέσκο θυμάρι. Γρήγορα στο τηγάνι, πιο αργά στην κατσαρόλα, ανέμελα στο φούρνο μαζί με τις πατάτες του, για να μην ασχοληθούμε. Όπως πάντα, η πρώτη ύλη είναι η βάση της επιτυχίας του φαγητού. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής είναι μακράν τα νοστιμότερα και δεν είναι πολύ ακριβότερα από τα κοινά. Η φρέσκια ντομάτα πρέπει να είναι ώριμη και νόστιμη για να δώσει καλή σάλτσα. Κάτι που πολλοί δεν υπολογίζουν είναι το κρασί που συμμετέχει στο φαγητό: ένα κακό κρασί θα επηρεάσει αρνητικά το γευστικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούμε ένα κρασί που θα πίναμε ευχάριστα, εμφιαλωμένο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κοτόπουλου είναι ότι… τρώγεται εύκολα. Αυτό σημαίνει πως αν έχετε δυο πεινασμένους και όχι άλλα φαγητά στο τραπέζι, ένα μέτριο κοτόπουλο θα φύγει εύκολα. Ένα κοτόπουλο για τέσσερις πρέπει να είναι πάνω από 2 κιλά. Το κοτόπουλο θέλει συνοδεία: τηγανιτές πατάτες ή ρύζι δένουν όμορφα με τις ντοματένιες σάλτσες και παίρνουν όλη τη νοστιμιά. Το κοτόπουλο στο φούρνο ψήνεται μαζί με τις πατάτες του, που πρέπει να έχουν επιμελώς αρτυθεί και ανακατευτεί με λαδολέμονο, μυρωδικά, μουστάρδα και γενικά ό,τι έχει και το κοτόπουλο. Τέλος, μια καλή πρόταση για φιλικό τραπέζι είναι το κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και πολλά μυρωδικά.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος