Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 ολόκληρο κοτόπουλο (γύρω στα 1250 γρ.), κατά προτίμησιν ελευθέρας βοσκής
1 φρέσκια τρούφα, στο μέγεθος του νυχιού του αντίχειρα
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Αλάτι (κατά προτίμησιν χοντρό, θαλασσινό) και πιπέρι
Παρασκευή
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C.
Κόψτε την τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.
Με τα δάχτυλα ξεχωρίστε προσεκτικά την πέτσα από το κρέας του κοτόπουλου, μέχρι αυτή να κρέμεται χαλαρά.
Σπρώξτε τις φέτες της τρούφας κάτω από την πέτσα του στήθους, των μπουτιών και των ποδιών.
Δέστε τα πόδια μεταξύ τους.
Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίξτε το πάνω στο κοτόπουλο.
Αλατίστε γενναιόδωρα και προσθέστε όσο φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι επιθυμείτε.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω σε μια σχάρα –και αυτήν μέσα σε ένα ταψί– και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήστε περίπου 45 λεπτά ή εωσότου η πέτσα αρχίσει να ροδοψήνεται και οι χυμοί να βγαίνουν καθαροί όταν τρυπάτε το μπούτι με κοφτερό μαχαίρι.
Όσο ψήνεται, περιχύστε το πού και πού με βούτυρο ή με τους χυμούς που έχουν στάξει στο ταψί.
Όταν ετοιμαστεί, βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Κόψτε το και σερβίρετέ το.
Από το βιβλίο «A Taste of Murder»: Η συνταγή είναι κλασική της υψηλής γαλλικής κουζίνας και αποτελεί σύμβολο της εξύψωσης της αμερικάνικης κυρίως pulp fiction σε culinary mysteries.
Από χάμπουργκερ και ουίσκι σε τρούφα από το Περιγκόρ και κρασί από τη Βουργουνδία.