banner
banner
banner

Κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον με σάλτσα μήλου και αφρώδες κρασί

Συνταγή

Κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον με σάλτσα μήλου και αφρώδες κρασί
Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο γύρω στα 1700 γρ. ή κόκορα
Για τη γέμιση
3/4  φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 ½ φλ. μήλο Granny Smith καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους σαν ζάρια
1 φλ. τριμμένο μήλο Granny Smith
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γερή πρέζα ξερό θυμάρι + 1 γερή πρέζα ξερό  φασκόμηλο
1 ½ φλ. φρέσκα φύλλα σπανάκι (ή σέσκουλα) ψιλοκομμένο
250 γρ. καπνιστό μπέικον σε ολόκληρο κομμάτι ψιλοκομμένο
300 γρ.  λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
¾ φλ. κούπας μηλόξυδο
1 φλ. αφρώδες ξηρό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε μέσα- έξω το πουλερικό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το μπέικον (από κομμάτι) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βγάλει το λίπος του. Ρίχνουμε το μήλο σε κύβους και το σπανάκι ή το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε 2 -3 φορές  και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το θυμάρι και το φασκόμηλο.  Ανακατεύουμε, γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε. Ρίχνουμε στο ταψί  τα 300 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον και τοποθετούμε επάνω το κοτόπουλο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ή μέχρι αν τρυπήσουμε το μπούτι του κοτόπουλου με μυτερό μαχαίρι ο ζωμός να μην έχει ίχνος ροζ και το μαχαίρι να διαπερνάει το κρέας. Στα μισά του  ψησίματος ρίχνουμε το ξύδι και γυρίζουμε το κοτόπουλο. Περιχύνουμε κατά διαστήματα με το  ζουμί που συγκεντρώνεται στο ταψί. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί μαζί με το μπέικον σε κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βράση. Ρίχνουμε το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Κόβουμε τις κλωστές,  βγάζουμε τη γέμιση και κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες.  Σερβίρουμε τις μερίδες του κοτόπουλου στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και βάζουμε δίπλα λίγη από τη γέμιση.


Α.Τ. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος