Υλικά
Για το κοτόπουλο Υλικά (για 4 μερίδες)
4 φιλέτα κοτόπουλο από το στήθος
150 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου
10-12 αμπελόφυλλα
Για τις πατάτες ραγού
½ κ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
500 ml ζωμός κότας ή νερό
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 γερή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας
5-6 μέτριες μελιτζάνες ψημμένες και ξεφλουδισμένες
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλη πρέζα αλάτι
1 μικρή πρέζα πιπέρι
200ml κρέμα γάλακτος
Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών
100 γρ. ψιλοκομμένο καρότο
200 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
100 γρ. σέλερι
200 γρ. φινόκιο
500 ml χυμός πορτοκαλιού
500 ml ζωμός κότας
100 ml ζωμός μοσχαριού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: ανοίγουμε κάθε φιλέτο κοτόπουλου οριζοντίως με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να το χωρίσουμε τελείως.
Βάζουμε μέσα 2-3 αμπελόφυλλα και τυρί Μετσόβου, το κλείνουμε και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Σοτάρουμε τα γεμισμένα φιλέτα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές, το μεταφέρουμε σε ταψί και τελειώνουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C.
Ετοιμάζουμε τις πατάτες ραγού: σοτάρουμε τις πατάτες μαζί με το κρεμμύδι, το θυμάρι και τον πελτέ τομάτας.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το μπέικον, τον ζωμό κότας ή το νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας: βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγη από την καλοψημένη φλούδα για να δώσει πιο έντονο άρωμα καπνού στον πουρέ.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα εσπεριδοειδών: σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το φινόκιο, σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό κότας και τον ζωμό μόσχου και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει το ⅓ της αρχικής ποσότητας.
Σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε ένα γεμιστό φιλέτο επάνω σε μία στρώση πατάτες ραγού και συνοδεύουμε με τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.
Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα εσπεριδοειδών.