Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
1 μεγάλο κοτόπουλο (1800-2000 γρ) κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
500 γρ. ώριμες ντομάτες
2 μέτρια καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσινες ή κόκκινες στρογγυλές πιπεριές
5 σκ. σκόρδο σε κάθετες σφήνες
1 κλωνάρι σέλινο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο ή 1 κ.σ. ξερό
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε το κοτόπουλο (ή μας το έχει ετοιμάσει ο κρεοπώλης) σε 8 κομμάτια, διατηρώντας την πέτσα τους.
Ζεματάμε τις ντομάτες για 1' σε νερό που βράζει, τις ξεφλουδίζουμε όταν κρυώσουν λίγο και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή τις περνάμε από τον τρίφτη με τη φλούδα τους. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρότα και κόβουμε σε κομματάκια το σέλινο.
Καθαρίζουμε από τα σπόρια τις πιπεριές και τις χωρίζουμε σε 3-4 κάθετες λωρίδες την καθεμία.
Ζεσταίνουμε σε φαρδειά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και κοκκινίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου απ' όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα 2 φορές, κάτι που θα μας πάρει περίπου 10΄.
Περίπου 3'-4' πριν τελειώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και ανακατεύουμε συχνά να μαλακώσουν.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2' να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το σέλινο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, αλατίζουμε, τοποθετούμε επάνω τις πιπεριές, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά 45'- 1 ώρα.
Μετά τα 30' ανακατεύουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Δοκιμάζουμε με το πιρούνι αν έχει ψηθεί καλά το κρέας, προσθέτουμε το πιπέρι και βγάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε επάνω τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή ταλιατέλες.