Follow us

«Κορόνα» με κολοκύθα και κίτρινο τυρί πάνω σε σπανάκι και ντομάτα

«Κορόνα» με κολοκύθα και κίτρινο τυρί πάνω σε σπανάκι και ντομάτα

Υλικά

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη

400 γρ. σπανάκι

300 γρ. πουρέ ντομάτας

60 τριμμένο danler Arla

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κρόκους αβγών

2 κ. κ. βούτυρο

2 κ. σ. λευκό ξηρό κρασί

Ελάχιστο ελαιόλαδο

Αλάτι-πιπέρι

Μπεσαμέλ*

Εκτέλεση

Καθαρίζετε την κολοκύθα και την ψήνετε στους 180° C, τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο, για 30 λεπτά.

Αφού ψηθεί, την κόβετε σε κύβους 1,5 εκ.

περίπου και την αχνίζετε για 10 λεπτά στο τηγάνι, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το κρασί.

Τη ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το τυρί και τη μπεσαμέλ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βουτυρώνετε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση (ή έξι ατομικά φορμάκια του σαβαρέν).

Ρίχνετε το μείγμα της κολοκύθας στη φόρμα και τη βάζετε να ψηθεί μέσα σε ένα ταψί με νερό (μπεν-μαρί) σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο για 45 λεπτά.

Στο μεταξύ, πλένετε το σπανάκι και χωρίς να το στεγνώσετε το ζεματίζετε σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι για 5 λεπτά, προσθέτοντας μια κουταλιά βούτυρο.

Το βγάζετε, το σουρώνετε καλά και ρίχνετε στην ίδια κατσαρόλα τον πουρέ της ντομάτας και το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις ζεσταθούν, τα απομακρύνετε από τη φωτιά, απλώνετε τη σάλτσα ντομάτας στα πιάτα, πασπαλίζετε με το σπανάκι και πάνω σε αυτή τη βάση σερβίρετε ένα κομμάτι της «κορόνας» με την κολοκύθα και το τυρί.

Για την μπεσαμέλ*
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα 40 γρ.

βούτυρο και καβουρδίζετε 40 γρ.

κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις πάρουν πυρόξανθο χρώμα, ρίχνετε ½ λίτρο κρύο γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.

Την κατεβάζετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (κρατάτε λίγο και για την «κορόνα»).

Μερικοί θεωρούν ευκολότερο να είναι κρύα η βάση με το αλεύρι και το βούτυρο και πολύ ζεστό το γάλα.

βούτυρο και καβουρδίζετε 40 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν πυρόξανθο χρώμα, ρίχνετε ½ λίτρο κρύο γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο (κρατάτε λίγο και για την «κορόνα»). Μερικοί θεωρούν ευκολότερο να είναι κρύα η βάση με το αλεύρι και το βούτυρο και πολύ ζεστό το γάλα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.