banner
banner
banner

Κολοκυθόπιτα από τη Νένα Γκριντζιά

Συνταγή

Κολοκυθόπιτα από τη Νένα Γκριντζιά
Υλικά

Για μία δόση (σε ταψί Νο32)

Για τη γέμιση

400γρ τυριά τριμμένα (φέτα, ανθότυρο, κασέρι ή γραβιέρα)
500γρ τριμμένο κολοκύθι ή κολοκύθα
2 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 φλιτζάνι τσαγιού καυκαλήθρες ή μαϊντανό
½ φλιτζάνι τσαγιού δυόσμο
Πιπέρι
100γρ ελαιόλαδο

Για το φύλλο (ελαστική ζύμη)

400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι λάδι ελιάς
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Νερό για να γίνει ελαστική ζύμη (περίπου 50γρ)

banner
Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη αναμιγνύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το νερό, που το προσθέτουμε σιγά-σιγά μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί».

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα λίγο πιο μεγάλο. Το πιο μεγάλο κομμάτι το ανοίγουμε με ένα πλάστη (ή σε μηχανή) σε φύλλο, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού. Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση και τη στρώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο από τα πλαϊνά. Ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τη γέμιση. Μ΄ ένα μαχαίρι χαράζουμε το πάνω φύλλο στα κομμάτια που θέλουμε να κόψουμε την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά (μέχρι να γίνει το φύλλο χρυσαφένιο και τραγανό). Αφήνουμε να κρυώσει λίγλο, κόβουμε τα κομμάτια με μια σπάτουλα και σερβίρουμε.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος