Follow us

Κολατσιό στο σχολείο

Αν αντιμετωπίζετε το κολατσιό του παιδιού σαν χαρτζιλίκι για την καντίνα του σχολείου, πρέπει να αναθεωρήσετε πάραυτα! Γιατί το κολατσιό δεν είναι απλά "κάτι για να γεμίσεις το στομάχι". Πρέπει να έχει τα απαραίτητα και όχι τα περιττά για τον οργανισμό. Είναι και ένας δρόμος που θα κατευθύνει το παιδί στις γευστικές προτιμήσεις του γι' αργότερα.

Κολατσιό στο σχολείο

Αρχίζουμε με τη διαπίστωση ότι το κολατσιό στο σχολείο είναι τόσο απαραίτητο όσο και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Προχωράμε στο "δια ταύτα". Το κολατσιό πρέπει να είναι σωστό, πρώτα γιατί είναι σημαντικό για την υγεία, αλλά και γιατί μπορεί να καθορίσει τις γευστικές προτιμήσεις του μικρού παιδιού περισσότερο από κάθε άλλο γεύμα, καθώς συχνά δεν ελέγχεται από εμάς. Συνηθίζοντας στα πολύ γλυκά, σοκολατένια, ή πολύ αλμυρά έτοιμα σνακ με τις δελεαστικές, εύκολες γεύσεις, δύσκολα θα δεχτεί το παιδί ένα σπιτικό σάντουιτς ή κέικ, ενώ απομακρύνεται και από τις ισορροπημένες γεύσεις των σπιτικών φαγητών. Με άλλα λόγια, εκπαιδεύεται από μικρό στο junk food και κινδυνεύει περισσότερο από τη μάστιγα της εποχής μας που ονομάζεται "παιδική παχυσαρκία". Οι γευστικές συνήθειες που θα πάρει το πολύ μικρό παιδί από το σπίτι, θα καθορίσουν κατά μεγάλο μέρος τον σωστό τρόπο διατροφής όχι μόνο για την περίοδο της ανάπτυξης, αλλά για όλη του τη ζωή.

Πρωινό έφαγαν όλοι;

Κολατσιό στο σχολείο

Πριν έρθουμε στο κολατσιό έχει προηγηθεί το πρωινό. Ως γνωστόν, τα περισσότερα ελληνικά σπίτια σνομπάρουν το πρωινό και τα παιδιά μαθαίνουν να φεύγουν τρώγοντας κάτι στα όρθια ή με ένα κρουασάν στο χέρι. Κάντε μια θυσία για τα παιδιά σας -αν όχι για σας- και στρώστε τραπέζι για πρωινό! Η "θυσία" αφορά 15' λιγότερο ύπνο, τίποτα περισσότερο. Γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για το πιο χαρούμενο γεύμα της ημέρας! Φρέσκος χυμός, σάντουιτς και τοστ, το κέικ που έχετε ετοιμάσει, γευστικά τυριά, γνήσια αλλαντικά, φρέσκο ψωμί, ακόμα και αβγά με τον τρόπο που τα θέλει ο καθένας. Δημητριακά σε όμορφα μπολ, μέλι, φρούτα, γάλα -οπωσδήποτε- σκέτο, με κακάο, σε smoothie, σε milkshake… Διαλέξτε ό,τι θέλετε από τα παραπάνω, δίνοντας περισσότερη βάση στις αλμυρές γεύσεις. Πριν πείτε "κανείς δεν τρώει πρωινό", θυμηθείτε εκείνο το πλούσιο breakfast στο ξενοδοχείο και πώς όρμησαν τα παιδιά επάνω του. Ας μη μιλήσουμε για σας, που συνήθως τη βγάζετε με έναν καφέ… Αν, ξυπνώντας, όλοι βρουν στρωμένο ένα πολύχρωμο τραπέζι γεμάτο λιχουδιές, δεν θα πουν όχι. Φυσικά, θα καθίσουν και οι γονείς, μόνον έτσι θα εδραιωθεί συνήθεια. Είναι σημαντικό να ξεκινάς την ημέρα με γεμάτο στομάχι, ακόμα και για την απόδοση στο σχολείο. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες θα φροντίσουν γι' αυτό. Το συμπέρασμα: Εχοντας συνηθίσει στο σπιτικό πρωινό, εξοικειώνεσαι με τις γνήσιες γεύσεις και προτιμάς το σπιτικό σάντουιτς από το μίζερο τοστ του σχολικού κυλικείου. Επιπλέον, θα χρειαστείς λιγότερα "καύσιμα" μετά.

Σχολικό κυλικείο, λύση ανάγκης

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν μπει κάποιοι κανόνες στα είδη που διαθέτουν τα σχολικά κυλικεία, αλλά δεν ορκίζομαι ότι τηρούνται απαρέγκλιτα (έχω δει και γκοφρέτες και τσιπς να πωλούνται…). Αυτό έχει βελτιώσει τα πράγματα, αλλά δεν τα έχει κάνει "σπιτικό σνακ". Τίποτα έτοιμο δεν αντικαθιστά την ποιότητα του σπιτικού, εφόσον την έχετε φροντίσει. Κάποιος χυμός, ένα απλό κουλούρι ή ένα τοστ είναι τα μόνα που θα ήθελα να αγοράζει το δικό μου παιδί "απ' έξω", όταν δεν έχει κάτι από το σπίτι. Και γιατί να προτιμήσει το σπιτικό, όταν το έτοιμο είναι πιο γευστικό ή γιατί όλοι αγοράζουν από το κυλικείο; Η απάντηση είναι ότι το σπιτικό πρέπει να τους αρέσει και σε γεύση και σε εμφάνιση ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μερικά πράγματα για την ποιότητα και τα συντηρητικά. Υπάρχει, βέβαια, και το θέμα των χρημάτων, που δεν είναι αμελητέο. Ομως, αυτό μάλλον είναι το τελευταίο που θα θέσετε σε μια τέτοια κουβέντα με τα παιδιά. Το σπιτικό σνακ δεν προβάλλεται σαν "απαραίτητο κακό" αλλά σαν ποιοτικότερο έδεσμα. Δεν είναι δείγμα οικονομίας, αλλά οικογένειας με γνώση, που φροντίζει τα παιδιά της.

Ακολουθούμε τα γούστα του παιδιού

Αν ξεκινήσετε επιλέγοντας αυτό που θεωρείτε αυστηρά "σωστό" για κολατσιό, χωρίς να υπολογίσετε τι αρέσει στο παιδί, έχετε διαπράξει μοιραίο λάθος. Μας ενδιαφέρει να μη γυρίσει το κολατσιό πίσω στο σπίτι στριμωγμένο στην τσάντα ανάμεσα στα βιβλία, και ας μην είναι "μαύρο πολύσπορο με ψητά λαχανικά και φέτα". Φτιάξτε σάντουιτς με φαντασία, αλλά με βάση πιο υγιεινά υλικά (για παράδειγμα, στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένο με μαρούλι και λίγη μαγιονέζα, τονοσαλάτα, σπιτικό μπιφτέκι σε στυλ χάμπουργκερ, αντικαταστήστε τις μαργαρίνες με φρέσκα αλειφώδη τυριά…). Φτιάξτε σπιτικές τυρόπιτες, κρεατοπιτάκια που αρέσουν στα παιδιά, τυλίξτε ζαμπόν, τυρί και μαρούλι σε αραβικές πίτες. Αποφύγετε όσο γίνεται τα γλυκά, αν όμως, επιμένει, φτιάξτε κέικ με βάση το ελαιόλαδο, το καρότο, τους ξηρούς καρπούς, ανάλογα cookies, δώστε του μαζί ένα καλό παστέλι (που είναι από τα πιο υγιεινά σνακ) ή ακόμα και μπάρες δημητριακών στη γεύση που προτιμάει, οι οποίες παρασκευάζονται εύκολα στο σπίτι. Η συσκευασία παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες (από 9 και πάνω). Η επιλογή του "σπιτικού" πρέπει να κάνει περήφανο το παιδί και να στέκεται ισάξια μπροστά στο περιτύλιγμα του κυλικείου. Υπάρχουν κομψά κουτάκια για σάντουιτς, σε όμορφα χρώματα, που δεν θα ντρέπεται να δείξει. Μια ακόμα λύση στο θέμα "φέρνω από το σπίτι", που δεν είναι αμελητέο, είναι να προμηθεύεται και κάτι συνοδευτικό από το κυλικείο, όπως ένας χυμός.

Υλικά must και συμβιβασμοί

Μαμάδες εργαζόμενες ή "κακομαθημένες", χρόνο μπορεί να μην έχετε, αλλά η υγεία του παιδιού προέχει. Το εύκολο δεν είναι και το καλύτερο...
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε σωστά υλικά που συγχρόνως θα αρέσουν. Αποκλείουμε (όσο μπορούμε) τα συσκευασμένα ψωμάκια ή φέτες για τοστ και ψωνίζουμε από την προηγουμένη ψωμάκια για σάντουιτς από το φούρνο, εκτός κι αν προτιμάει ένα καλό πολύσπορο ψωμί. Εχουν τη νοστιμιά και την ποιότητα του φρέσκου και σίγουρα θα αρέσουν. Το ίδιο αποφεύγουμε και όλα τα "κομμένα σε φέτες για τοστ" τυριά ή αλλαντικά, που δεν είναι και η καλύτερη ποιότητα. Κόβουμε λεπτές φέτες από το τυρί που του αρέσει: μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, έμμενταλ. Ζητάμε κανονικό ζαμπόν (που σημαίνει καθαρό μπούτι χοιρινού, βραστό ή καπνιστό) και αποφεύγουμε τα "μείγματα" τύπου πάριζα και άλλα, που περιέχουν και περισσότερο λίπος. Εναλλακτικά, διαλέγουμε μια καλή γαλοπούλα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με αγελαδινό φρέσκο βούτυρο (χωρίς να υπερβάλουμε) ή με ένα φρέσκο μαλακό τυρί όπως το κατίκι Δομοκού, cottage ή τύπου Φιλαδέλφεια. Προσθέτουμε στο σάντουιτς καρδιά μαρουλιού που αρέσει στα παιδιά και αποφεύγουμε τη ντομάτα που βγάζει υγρά. Υπάρχουν αλείμματα που μπορούμε να ετοιμάσουμε και να διατηρήσουμε μέρες στο ψυγείο, όπως μια τυροσαλάτα, τονοσαλάτα, καροτοσαλάτα. Αυτά, μπορούν να παίξουν το ρόλο βάσης σε σάντουιτς και αραβικές πίτες ή wraps.

Κολατσιό στο σπίτι

Το απογευματινό κολατσιό στο σπίτι λειτουργεί διαφορετικά, καθώς εδώ έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στο παιδί τα φρούτα που χρειάζεται, με κάθε μορφή. Τα φρούτα μας πρέπει να είναι ώριμα και νόστιμα, αλλιώς... το χάσαμε το παιχνίδι. Αν εξακολουθεί να μην τα θέλει, δοκιμάζουμε μια φρουτοσαλάτα με διάφορα ψιλοκομμένα φρούτα και λίγο μέλι. Εναλλακτικά, τα χτυπάμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε ένα smoothie, που θα προσφέρουμε σε όμορφο ποτήρι με καλαμάκι. Τα φρούτα γίνονται χυμοί, αλλά τρώγονται και αποξηραμένα μαζί με ξηρούς καρπούς.

Μαζί, δίνουμε το σπιτικό μας κέικ, τα cookies μας, τις μπάρες δημητριακών, αλλά και ένα ανοιχτό σάντουιτς με φρέσκο λευκό τυρί και ό,τι άλλο του αρέσει. Δοκιμάστε κι αυτό, που αρέσει σε αρκετά παιδιά: ένα μπολ με μικροσκοπικά μπαστουνάκια λαχανικών, όπως καρότο και αγγουράκι, σκέτα ή μαζί με μια δική σας τυροσαλάτα για ορεκτικό ντιπ.

Ιδέες για κολατσιό στο διάλειμμα

Σάντουιτς: (με φρέσκα αφράτα ψωμάκια,πίτες, wraps, ψωμί φόρμας από φούρνο), φρέσκα λευκά τυριά, πάστα ελιάς, γαλοπούλα, ελληνικά κίτρινα τυριά, φετάκια καρότου και αγγουριού, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπιτική μαγιονέζα, γνήσιο ζαμπόν, ψημένη φέτα, τυροσαλάτα, καροτοσαλάτα, τονοσαλάτα, ομελέτα με μανιτάρια τυλιγμένη σε wrap…
Αλμυρά κέικ και μάφφιν, διάφορες σπιτικές πίτες (ακόμα και με έτοιμο φύλλο), αλμυρές τάρτες, κριτσίνια.
Κέικ με ξερά ή φρέσκα φρούτα και ελαιόλαδο, κέικ καρότου, παστέλι, μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, κουλουράκια σπιτικά στην αγαπημένη γεύση, τάρτα μήλου, μηλόπιτα, μπανάνες.
Φροντίστε να έχετε αρκετά έτοιμα εδέσματα ώστε να μην σας πιάνει πανικός το πρωί, αλλά τα σάντουιτς θα τα φτιάξετε τελευταία στιγμή. Πολλά απο αυτά που σας προτείνουμε ετοιμάζονται στο χρόνο που θέλετε και διατηρούνται.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;