Follow us

Κοκορέτσι

Κοκορέτσι

Υλικά

υλικά (για ένα μέτριο κοκορέτσι)

2 αρνίσιες συκωταριές (3 αν είναι πολύ μικρές)

3 ολόκληρα γλυκάδια

3 κιλά περίπου φρέσκα αντεράκια από αρνάκι γάλακτος

2 σκέπες (μπόλιες) από αρνάκι γάλακτος ανοιγμένες καλά, αραχνοϋφαντες

3-4 λεμόνια, το χυμό

ρίγανη ή θυμάρι ξερό

αλάτι, πιπέρι

θα χρειαστούμε επίσης σούβλα λεπτή, τετραγωνισμένη, για κοκορέτσι

παρασκευή

Τα έντερα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ φρέσκα και γερά.

Καλό είναι να μην τα κόψουμε με ψαλίδι ούτε να τα γυρίσουμε ανάποδα (θα γίνει καλύτερο το κοκορέτσι).

Θα χρειαστεί να τα πλύνουμε ένα ένα περνώντας μέσα νερό κατ' ευθείαν από τη βρύση και πιέζοντάς το να περάσει όλο το έντερο.

Θα περάσουμε με αυτό τον τρόπο νερό από κάθε έντερο 3-5 φορές ώστε να καθαρίσει καλά (το νερό στο τέλος θα βγαίνει τελείως καθαρό).

Τοποθετούμε τα έντερα το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο σουρωτήρι, αφήνοντας τη μία άκρη τους να κρέμεται έξω.

Τους ρίχνουμε το χυμό από 3 λεμόνια και φροντίζουμε να πάει παντού.

Τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση τους. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις συκωταριές.

Σε ξύλο κοπής και με καλό μαχαίρι κόβουμε τα μέρη σε όσο το δυνατόν ομοιόμορφα μεγαλούτσικα κομμάτια, περίπου 7Χ7 εκ.

Κόβουμε και τα γλυκάδια, που θα τοποθετηθούν ενδιαμέσως, σε λίγο μικρότερα κομμάτια.

Τα βάζουμε σε βαθύ ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι και χυμό ενός λεμονιού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση τους.

Πριν ετοιμάσουμε το κοκορέτσι φροντίζουμε να ανάψουμε τη φωτιά για τη θράκα μας.

Περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα σφιχτά και προσέχοντας να τα σουβλίζουμε στο κέντρο.

Τα τοποθετούμε εναλλάσσοντας τα είδη και βάζοντας κάθε τρία τέσσερα κομμάτια, ένα γλυκάδι (υπολογίζουμε ανάλογα με τα γλυκάδια που διαθέτουμε) ενώ κάποια μακρόστενα κομμάτια τα "καρφιτσώνουμε" διπλή φορά στη σούβλα.

Οταν τελειώσουμε, τα πιέζουμε ελαφρά από τις δύο άκρες για να σφίξουν.

Στερεώνουμε τη σούβλα στις δύο άκρες της και τυλίγουμε προσεκτικά τις σκέπες γύρω από τα εντόσθια, προσέχοντας να καλυφθούν όλα.

Δένουμε την άκρη μιάς αντεριάς στη μιά πλευρά του κοκορετσιού και την περνάμε στην άλλη άκρη.

Τη στερεώνουμε γυρίζοντάς την στη σούβλα και συνεχίζουμε έτσι, περνώντας την αντεριά πάνω κάτω, κατά μήκος του κοκορετσιού.

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη αντεριά, τυλίγοντάς την σταυρωτά κατά μήκος του κοκορετσιού.

Κατόπιν αρχίζουμε να τυλίγουμε τα έντερα σαν βραχιόλια γύρω στο κοκορέτσι, πυκνά, μέχρι να τελειώσουν οι αντεριές μας έτσι, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο ακάλυπτο.

Κάθε φορά που τελειώνει ένα έντερο στερεώνουμε καλά την άκρη του περνώντας την μέσα στα τυλιγμένα εντεράκια.

Βάζουμε τη σούβλα σε αρκετή απόσταση από τη φωτιά, σε καλά χωνεμένη και ομοιόμορφη θράκα και γυρίζουμε το κοκορέτσι συνέχεια.

Χρειάζεται προσοχή στη δύναμη της θράκας να μην αρπάξουν οι αντεριές και καούν και δεν σταματάμε το γύρισμα καθόλου.

Θα χρειαστεί περίπου 3 -3.30' ώρες να ετοιμαστεί.σημ.

Μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει τις συκωταριές τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.