banner
banner
banner

Κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και γραβιέρα Αμφιλοχίας (του σεφ Γιάννη Στανίτσα)

Συνταγή

Κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και γραβιέρα Αμφιλοχίας (του σεφ Γιάννη Στανίτσα)
Υλικά

1 κόκορας περίπου 2 κ. κομμένος σε μερίδες
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 γρ. βούτυρο τ. Κερκύρας
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2-3 κόκκοι μπαχάρι
2 ξερά φύλλα δάφνης
200 ml λιαστό κρασί
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½  πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
Αλάτι, πιπέρι
100 γρ. γλυκιά γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
30 ml λευκό ξύδι
Φρέσκο δεντρολίβανο

banner
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο σκεύος και στο ίδιο λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ξαναβάζουμε τον κόκορα στο σκεύος και ρίχνουμε το μπαχάρι κα τη δάφνη. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντάς το λίγο -λίγο και ξύνουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με τη σπάτουλα μέχρι να αισθανθούμε πως έχει καθαρίσει τελείως. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά (περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά - 2 ώρες) και να δέσει η σάλτσα. Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμος, αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και τακτοποιούμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο.  


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος