Είναι οι τελευταίες ημέρες, που υπάρχουν ακόμα καλές, ώριμες ντομάτες. Θα τις αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας ορεκτικά κοκκινιστά φαγητά, με νόστιμη σάλτσα ντομάτα και πολλά και διάφορα αρτύματα που θα δώσουν στο καθένα ξεχωριστή γεύση. Βεβαίως, άλλο ένα trade mark του καλοκαιριού, ο βασιλικός, φθάνει κι αυτός στο τέλος της φετινής του ζωής, οπότε παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στις συνταγές που προτείνουμε.
Προτιμήσαμε το κρέας και όχι το ψάρι ή τα όσπρια ως κύριο υλικό, διότι κατά παράδοση, αυτό μας έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε τη λέξη "κοκκινιστό". Πάντως, ένα ψάρι με πυκνή, λευκή σάλτσα, για παράδειγμα ροφός, πεσκανδρίτσα, βλάχος, μαγειρεύονται θαυμάσια με τις ίδιες συνταγές. Μόνο, που πρώτα θα φτιαχτεί η σάλτσα και μετά θα μπει το ψάρι -αν μαγειρευτεί τόση ώρα όση το κρέας, θα χάσει την τρυφεράδα του. Για να ξαναγυρίσουμε όμως στα κρεατικά, χρησιμοποιήσαμε σε ορισμένες συνταγές το λεμόνι, είτε το ξύσμα είτε τη φλούδα του. Μην το φοβηθείτε,ταιριάζει πολύ ωραία και δίνει φρεσκάδα και ένταση πολύ ταιριαστή με την umami γεύση της ντομάτας.