Follow us

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Τους 88 εκατομμύρια τόνους πεταμένου φαγητού το χρόνο αγγίζει το food waste στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της WWF, που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέση ως στόχο τη μείωση απώλειας τροφίμων στο μισό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Από την Άννα Νάτση

Πιο αναγκαία από ποτέ φαντάζει η μείωση του food waste, δηλώνει νέα έκθεση της WWF αφού 88 εκατομμύρια τόνοι είναι η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν κάθε χρόνιο στους κάδους απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένου, δε, ότι η παραγωγή τροφίμων και η κατανάλωση πόρων και ενέργειας που αυτή συνεπάγεται, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την κλιματική αλλαγή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία εξίσου, η WWF και συνεπώς η WWF Ελλάς θέτουν ως στόχο τη μείωση απώλειας τροφίμων στην Ε.Ε. κατά το ήμισυ, έως το 2030.

Πέρα από τις προσπάθειες για τη μείωση του food waste, πάντως, η WWF και ο βρετανικός οργανισμός WRAP συνιστούν και άλλα μέτρα, με υποχρεωτική μέτρηση της σπατάλης στα κράτη της Ε.Ε., αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων και αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο σε συγκεκριμένους κλάδους. Σε τοπικό επίπεδο, όμως, η μεγάλη αδράνεια της Ελλάδας δείχνει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα της WWF για το 2030, είναι ανέφικτο.

Κώδωνα κινδύνου κρούει η WWF για το food waste

Γι’ αυτό το λόγο, η WWF Ελλάς πρότεινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την άμεση λήψη, μέτρων, ξεκινώντας από τον ορισμό συγκεκριμένου στόχου, δηλαδή μείωση κατά 50% στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού έως το 2030. Επιπλέον, μέτρηση και αποτύπωση του μεγέθους της σπατάλης μέχρι το τέλος το 2020, θέσπιση υποχρεωτικής καταγραφής του food waste και παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της δωρεάς τροφίμων. Τέλος, ζητάει άμεση εκπόνηση σχεδίου δράσης για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, με μέτρα ανά κλάδο.

«Ο χρόνος πιέζει και η Ελλάδα οφείλει να δεσμευτεί εδώ και τώρα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, μέσα από ένα ξεκάθαρο πλάνο δράσης σε όλους τους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού», δηλώνει χαρακτηριστικά η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Βιώσιμης διατροφής του WWF Ελλάς.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…