Υλικά
υλικά
για τη ζύμη:
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
4-5 κ.σ. γάλα
ελάχιστο αλάτι
αβγό για το άλειμμα
για τη γέμιση:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο τριμμένες
1 ντομάτα στον τρίφτη
100 γρ. ωμή πατάτα τριμμένη
1 φλ.τσ. ζωμό κότας ή κρέατος
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. κίμινο τριμμένο
1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό κοπανισμένο
1/4 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο κρύο, κομμένο σε κομματάκια.
Το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν ψιλά ψίχουλα.
Προσθέτουμε τα αβγά και ζυμώνουμε να ενωθούν.
Προσθέτουμε μια μια κουταλιά το γάλα, όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και ομοιογενής.
Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα μπαχαρικά για 6'-7' ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και τα σωτάρουμε μαζί μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας με σπάτουλα, περίπου 8'.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, την πατάτα, αλάτι, πιπέρι και το ζωμό και σιγοβράζουμε 10΄, μέχρι να πιεί τα υγρά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε 10'.
Την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλσ.
από το οποίο κόβουμε δίσκους διαμέτρου 8-9 εκ..
Μαζεύουμε τα περισσεύματα και τα ανοίγουμε ξανά μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και αλείφουμε τις άκρες με λίγο αβγό χτυπημένο.
Διπλώνουμε στη μέση να σχηματίσει μισοφέγγαρο και πιέζουμε το τελείωμα να κολλήσει, με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ταψί, τα τρυπάμε με το πιρούνι από πάνω σ' ένα δυο σημεία και τα αλείφουμε με αβγό.
Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25΄.