banner
banner

Κεμπάπ: νοστιμιά χωρίς σύνορα

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Κεμπάπ: νοστιμιά χωρίς σύνορα
Κεμπάπ: νοστιμιά χωρίς σύνορα

Δεν υπάρχει λαός σε ολόκληρο τον κόσμο που να μην έχει τη δική του εκδοχή κεμπάπ –Μαλαισία και Μεξικό, Ινδία και Κίνα, Αρμενία και Βιετνάμ κλ. κλπ. Σαν street food, ή σαν ορεκτικό ή σαν κύριο πιάτο μαζί με μια σαλάτα, σε καλαμάκια ξύλινα ή σε μεγάλα σιδερένια σουβλιά, στο γκριλ ή στα σχάρα, ακόμα και στο τηγάνι, δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στην ορεκτική τσίκνα τους, στο ξεροψημένο –και κατά τόπους «καμένο» εξωτερικό τους και το ζουμερό αχνιστό εσωτερικό τους. Στη μεσογειακή γειτονιά μας, στην Ελλάδα, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια και βεβαίως στην Τουρκία, λατρεύουν τα κεμπάπ. Από αρνίσιο ή πρόβειο κιμά κυρίως και σπάνια από μοσχαρίσιο εκεί όπου το Ισλάμ κυριαρχεί, με ανάμικτο κιμά εκεί που η θρησκεία και η γαστρονομία ακολουθούν ανεξάρτητους δρόμους, με πολλά μπαχαρικά ή μόνο με αλατοπίπερο και λίγα αρωματικά βότανα, τα κεμπάπ είναι κοινός γευστικός τόπος και τρόπος για όλους εμάς. Αν και λέγεται πως καλός ψήστης γεννιέσαι και δεν γίνεσαι, εδώ έχουμε μια περίπτωση που το ψήσιμο είναι το πιο εύκολο κομμάτι και άλλα είναι τα μυστικά της ιστορίας. Να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά: Ζυμώνουμε ελαφρά και γρήγορα. Το βίαιο ζύμωμα για πολύ ώρα, δίνει σκληρά κεμπάπ  και όχι «ελαστικά» κεμπάπ. Τα "αφράτα" κεμπάπ θα τα βγάλουμε από τη σκηνή,  διότι δεν είναι δικό τους χαρακτηριστικό αλλά των μπιφτεκιών. Ένα- δυο αβγά βοηθούν να στέκεται καλύτερα ο κιμάς επάνω στα σουβλιά, αν και οι σκληροπυρηνικοί δεν τα βλέπουν με καλό μάτι. Δεν βλέπουν με καλό μάτι επίσης άλλες αιρετικές προσθήκες, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, τυριά, ψωμί και τα συναφή. Εμείς εδώ τα προτείνουμε όλα, για γευστική διασκέδαση και ποικιλία. Τα κεμπάπ θέλουν λίπος για ορίτζιναλ απόλαυση. Μπορούμε ασφαλώς να χρησιμοποιήσουμε κιμά από άπαχο μοσχάρι ή  κοτόπουλο ή γαλόπουλο. Οι σκληροπυρηνικοί και εδώ απορρίπτουν τέτοιες light εκδοχές, που δίνουν ψευδεπίγραφα κεμπάπ για τη σίγαση των ενοχών του ουρανίσκου.  Αν μας κάνει κέφι όμως κάτι τέτοιο, σίγουρα τα κεμπάπ δεν θα μας μουτρώσουν…  Αν χρησιμοποιήσουμε ανάμικτο κιμά (αρνί και χοιρινό μισό –μισό, άντε και ένα 20% μοσχάρι κάνοντας τη σχετική έκπτωση στα άλλα δύο) θα έχουμε πολύ σπέσιαλ γεύση. Αν βάλουμε και πρόβατο, ακόμα πιο σπέσιαλ. Αν θέλουμε κραιπάλη με κεμπάπ, 100% πρόβατο είναι η απάντηση.   Τέλειο συνοδευτικό είναι οι ψητές ντομάτες, το τζατζίκι, το χαϊδαρί (είδος τζατζικιού που αντί για αγγούρι χρησιμοποιεί καρότο), το σκέτο στραγγιστό γιαούρτι, το πλιγούρι, η σαλάτα με κρεμμύδια και μαϊντανό.  Οι ψητές αραβικές πίτες συνοδεύουν τέλεια τα κεμπάπ αλλά και τα ψημένο καλό ψωμί, παραδοσιακά αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο με ρίγανη, δεν έβλαψε ποτέ κανένα. 

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος