Υλικά
½ κ. μοσχαρίσιο κιμά Υλικά
½ κ. αρνίσιο κιμά
2 φλ. κρεμμύδια ξυσμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αυγά χτυπημένα ελαφρά
1 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
2 κ.γ κύμινο
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. κόλιανδρο
1 κ.γ σουμάκ (αν θέλουμε)
1 κ.σ. βούτυρο κατσικίσιο ή πρόβειο
1 γερή πρέζα σαφράν
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε 24 ξύλινα σουβλάκια σε νερό επί 20 λεπτά για να μην καούν.
Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό να τις σκεπάζει για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα κρεμμύδια σε σουρωτήρι πιέζοντας και πετάμε το υγρό τους.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τους κιμάδες και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε ελαφρά αλλά αρκετή ώρα για να ενοποιηθεί το μείγμα.
Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη να δέσουν οι γεύσεις για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200ο C. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και τον χωρίζουμε σε μπαλάκια 24 κομμάτια.
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σαν μεγάλο σουτζουκάκι και το ακουμπάμε επάνω στο «καλό» μας χέρι (δεξί αν είμαστε δεξιόχειρες, αριστερό αν είμαστε αριστερόχειρες).
Τοποθετούμε ένα σουβλάκι επάνω στον κιμά πιέζοντας και σφίγγουμε το μείγμα γύρω από το καλαμάκι να κολλήσει.
Πλαταίνουμε τον κιμά πιέζοντας, ώστε να καλύψει τα ¾ του μήκους από το καλαμάκι (σαν πλατύ λουκάνικο) ή το σχηματίζουμε σε σχήμα κυλίνδρου. Καλύπτουμε τη σχάρα με λαδόκολλα, κάνουμε μερικές τρύπες και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε από κάτω ένα ταψί με νερό.
Αραδιάζουμε επάνω στη λαδόκολλα τα κεμπάπ και τα αλείφουμε και αυτά με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.
Το τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα στο σαφράν και το ανακατεύουμε για 30 δεύτερα.
Ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βραστό νερό και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Αλείφουμε με το μείγμα τα κεμπάπ.Βάζουμε τη σχάρα 15 πόντους κάτω από το γκρίλ και ψήνουμε τα κεμπάπ γύρω στα 10 λεπτά (ανάλογα με το πάχος που τους έχουμε δώσει ) γυρίζοντάς τα 2-3 φορές ώσπου να ψηθούν μέχρι μέσα.
Α.Τ.