Υλικά
1 κ. μοσχαρίσιος κιμάςΥλικά
300 γρ. μπαγιάτικο άσπρο ψωμί χωρίς την κόρα
1 φλ. μπίρα ξανθή + 750 ml μπύρα ξανθή
1 μέτριο ξερό κόκκινο κρεμμύδι ξυσμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αβγά
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δεντρολίβανο
10 κόκκοι άρκευθος
¾ φλ. χυμός πορτοκαλιού
½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. πατάτατες baby
2 κ.σ. βούτυρο + 1 κ.σ. βούτυρο
¾ φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατατούλες και τις τρίβουμε με το ειδικό βουρτσάκι –δεν τις καθαρίζουμε.
Τις βράζουμε με νερό καλά αλατισμένο ίσα να τις σκεπάζει και τη 1 κ.σ βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν όλο το υγρό.
Τις κρατάμε ζεστές.
Βάζουμε το ψωμί να μουσκέψει με το 1 φλ.
μπίρα.
Το στύβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μεγάλο βαρύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα αβγά χτυπημένα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε μέτριους κεφτέδες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε λίγους –λίγους τους κεφτέδες, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε βαθουλή πιατέλα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο στο τηγάνι, ανακατεύουμε να λιώσει, ανεβάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τη μπίρα, ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα να καθαρίσει ο πάτος, προσθέτουμε τον άρκευθο και τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Αν χρειασθεί, την πήζουμε με 2 κ.σ γιαούρτι ανακατεμένο με 1 κ.σ κορνφλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο κρύο νερό.
Περιχύνουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε μαζί με τις πατατούλες.
Α.Τ.