banner
banner

Κεφτέδες με λαχανικά

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Κεφτέδες με λαχανικά

Υπάρχει ένα γενικό όνομα για αυτά τα ωραία, καλοκαιρινά κεφτεδάκια με λαχανικά: ψευτοκεφτέδες. Προφανώς, το «ψεύτικο» στοιχείο τους, είναι που δεν έχουν κρέας, όπως οι "αληθινοί" κεφτέδες, αλλά μόνο το σχήμα και το ότι τηγανίζονται όπως κι αυτοί. Φθηνά και λίγα τα υλικά τους, λαχανικά και αλεύρι ή φρυγανιά συν κάποια αρωματικά χόρτα ή μπαχαρικά και πιο σπάνια αβγά ή τυρί, ετοιμάζονται με το τίποτα. Η μαστοριά όμως για την επιτυχία τους βρίσκεται στην αναλογία του αλευριού και του λαχανικού, έτσι ώστε το τελευταίο να δίνει τον τόνο και να μην καταλήγεις να έχεις στο πιάτο κάτι σαν αλευροτηγανίτα μάλλον, παρά ένα νόστιμο κεφτέ.


Ένα πρώτο βήμα για να πετύχει ο ψευτοκεφτές, είναι να αφαιρεθούν όσο γίνεται περισσότερο τα υγρά από το λαχανικό για να μην χρειαστεί πολύ αλεύρι ή φρυγανιά μέχρι να δημιουργηθεί ο πηχτός χυλός, που είναι συνήθως η βάση του. Επομένως, οι ντομάτες ξεσποριάζονται, τα κολοκυθάκια μένουν αρκετά στο σουρωτήρι, τα μανιτάρια σοτάρονται να χάσουν τα υγρά τους, κλπ. Ένα δεύτερο βήμα, είναι να μην περνάμε τα λαχανικά από το μπλέντερ ή τη μουλινέτα, διότι έτσι, γίνονται «νιανιά» ενώ στόχος είναι να τα αισθανόμαστε στο στόμα, και επί πλέον υγροποιούνται, απαιτώντας μεγάλη ποσότητα αλευριού για να δέσει το μείγμα. Όσον αφορά το τηγάνισμα, η μέτρια προς δυνατή φωτιά είναι η πιο κατάλληλη, αλλιώς καίγονται απ΄ έξω και μένουν ωμοί από μέσα, ενώ το προσεκτικό γύρισμα για να μην τους τρυπήσουμε και πάρουν λάδι, προσθέτει πόντους στην επιτυχημένη ετοιμασία τους. 

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος