Υλικά
Για τους κεφτέδες:Υλικά
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
500 γρ. χοιρινός κιμάς
2 αβγά
1 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. πάστα αντζούγιας
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 μικρό ξερό κρεμμύδι λιωμένο
2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Αλεύρι για τηγάνισμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1200 γρ. ντομάτες χοντροκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κλωνάρι φρέσκος βασιλικός
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε καλά.
Σχηματίζουμε κεφτέδες με διάμετρο γύρω στα 3 εκ.
ο καθένας και τους αλευρώνουμε.
Τους τηγανίζουμε ελαφρά -ίσα να κάνουν μια καστανή κρούστα-, σε ελαιόλαδο και τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί (και το ελαιόλαδο) και την τοποθετούμε σε κρύα εστία.
Γυρίζουμε τον διακόπτη στο μάξιμουμ και μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χυλώσει.
Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε ½ φλ.
καυτό νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τοποθετούμε μέσα προσεκτικά τους κεφτέδες.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά.
Προσθέτουμε το κλωνάρι του βασιλικού, αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες σκέτους με τη σάλτσα τους ή πάνω σε σπαγγέτι ή με ψητά λαχανικά.Α.Τ