Follow us

Κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια με άποψη

Κεφτεδάκια και γιουβαρλάκια με άποψη

Κεφτεδάκια, γιουβαρλάκια (και σουτζουκάκια), αγαπημένα σπιτικά φαγητά σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Εύκολα και οικονομικά φαγητά όλα τους, παρουσιάζουν διαφορές ως προς την αυστηρότητα της συνταγής. Aς πούμε, τα σουτζουκάκια θέλουν οπωσδήποτε το κύμινο και το σκορδάκι τους και την ντοματένια σαλτσούλα τους ενώ τα κεφτεδάκια και τα γιουβαρλάκια είναι πιο ελαστικά: από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά και πιο σπάνια από αρνίσιο τα κεφτεδάκια, με την κλασική συνταγή να τον θέλει μισό –μισό, αρωματίζονται με μαϊντανό ή δυόσμο και περιέχουν κρεμμύδι και κάποιες φορές σκόρδο. Απαραίτητα στους κεφτέδες τα αβγά (για να σφίξουν) και λίγο μπαγιάτικο ψωμί (για να αφρατέψουν) ενώ στα γιουρβαλάκια το ρύζι παίζει τον ενοποιητικό και αυξητικό ρόλο. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πάντα είναι ανοιχτά. Όσπρια, ρύζι, δημητριακά, λαχανικά, λεμόνι, ντομάτα, χόρτα, όλα μπορούν να συνυπάρξουν με τους κεφτέδες και να δημιουργήσουν ένα χορταστικό και νόστιμο κύριο πιάτο, ενώ τα γιουρβαλάκια, τόσο στη λεμονάτη εκδοχή τους όσο και στην πιο μεγαλειώδη με αβγολέμονο, αλλά και στην πιο σπάνια εκδοχή με ντομάτα, είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζινικής παράδοσης.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;