banner
banner
banner

Κεφαλόπουλο πλακί με μαραθόριζα, πράσα, πορτοκάλι και πράσινες ελιές (του Νίκου Φωτιάδη)

Συνταγή

Κεφαλόπουλο πλακί με μαραθόριζα, πράσα, πορτοκάλι και πράσινες ελιές (του Νίκου Φωτιάδη)
Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κεφαλόπουλo
2 πορτοκάλια
½ ποτήρι λευκό κρασί
2 πράσα
20 πράσινες ελιές
1 ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι
2 μαραθόριζες
1 ποτηράκι ούζο
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

banner
Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε το κεφαλόπουλο από λέπια, βράγχια και εντόσθια, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα πράσα ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις μαραθόριζες ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε τα πράσα με τη μαραθόριζα, από πάνω τις φέτες του κεφαλόπουλου και αλατοπιπερώνουμε ξανά. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες και τις στρώνουμε. Προσθέτουμε τις πράσινες ελιές, το ούζο, τον άνηθο, το κρασί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C πάνω κάτω για 15 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε στο γκριλ για άλλα 5 λεπτά ώστε το φαγητό να πάρει χρώμα.


*Η συνταγή είναι του Νίκου Φωτιάδη από το βιβλίο του "Μουσικός Περίδρομος", εκδόσεις Τόπος.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος