Follow us

Καυτερές συνταγές: Να γιατί μας φτιάχνουν το κέφι

Μεγάλες οι νύχτες, κρύο, λίγο το φως. Οι γεύσεις της φωτιάς, ταιριάζουν υπέροχα. Και ανατρέπουν με άποψη τη mommy-like, sugha- vanilla γευστική κυριαρχία. Η Άρτεμις Τζίτζη προτείνει προκλητικές καυτερές συνταγές και εξηγεί γιατί μας φτιάχνουν το κέφι.

Καυτερές συνταγές: Να γιατί μας φτιάχνουν το κέφι

Καυτερές πιπεριές, πιπέρι, μουστάρδα, σκόρδο, όλα έχουν ως κοινό παρονομαστή μια φλογερή εκρηκτική ιδιοσυγκρασία. Είναι αποκαλυπτικό για την ανθρώπινη φύση ο έρωτας που μας προκαλούν, αφού το αίσθημα του καύσου γειτνιάζει στενά με το αίσθημα του πόνου (και το αίσθημα του πόνου, με το αίσθημα της ηδονής…). Μια εξήγηση είναι ότι η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές –που είναι άλλωστε και οι πρυτάνεις των καυτερών– προκαλούν την έκλυση ευφορικών ουσιών μέσα στον οργανισμό, μας ανεβάζουν ψυχολογικά δηλαδή (είπαμε, ο πόνος βρίσκεται κοντά με την ηδονή…). Άλλες ουσίες όπως η πιπερίνη στο πιπέρι, το ισοθειοκυανικό αλλύλιο (!) στη μουστάρδα, το horseradish (χρένο) και το wasabi και η αλισίνη στο σκόρδο, παράγουν τα ίδια καυτερά αποτελέσματα και «φτιάχνουν κεφάλι» περίπου με τον ίδιο τρόπο. Αν καταφέρουμε και συνεχίσουμε μετά το σοκ της πρώτης μπουκιάς, εκτός από την ικανότητά τους να μας φτιάχνουν το κέφι, θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα και θεραπευτικά για τον οργανισμό, αφού προφυλάσσουν την καρδιά, περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και ανεβάζουν το μεταβολισμό. Στις συνταγές που προτείνουμε, μπορεί θαυμάσια να μειωθεί η ποσότητα των καυτερών υλικών. Θα εξακολουθήσουν να είναι νόστιμα φαγητά. Απλώς θα χάσουν το δραματικό τους ύφος (κάτι σαν να βγάλουμε την ηλεκτρική κιθάρα από ένα μουσικό κομμάτι όπου σολάρει ο Τζίμι Χέντριξ…). Αν παρ’ όλα αυτά αισθανόμαστε πολύ pepperheads και οι φλόγες έχουν φθάσει μέχρι τις πατούσες, υπάρχουν ένα δυο πραγματάκια που απαραίτητα πρέπει να μην κάνουμε και ένα δυο που πρέπει να κάνουμε:

ΠΟΤΕ ΝΕΡΟ. Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές και το κάρι –που περιέχει τσίλι, ήτοι καυτερή πιπεριά– είναι ελαιώδης. Με το νερό απλώνεται σε όλο το στόμα και στο λαιμό και η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο (και για το πιπέρι, το horseradish, τη μουστάρδα και το wasabi ισχύει το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό, ενώ για το σκόρδο, μπορείτε να πιείτε νεράκι). Γιαούρτι και τυρί ως συνοδευτικό κατά τη διάρκεια του φαγητού, παγωμένο γάλα ή παγωτό για μετά είναι το μυστικό. Η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, διασπά το δεσμό της καψαϊκίνης και των υποδοχέων του πόνου στο στόμα. Οι μπανάνες βοηθούν επίσης. Και για τους άκρως τολμηρούς: φάτε μια καυτερή πιπεριά. Και αν δεν αποδώσει, φάτε κι άλλη μία...

(Διατροφική αξιολόγηση συνταγών από τη Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, www.nutridiet.gr)

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;