Follow us

Κατσικάκι στη γάστρα

Κατσικάκι στη γάστρα

Υλικά

Μισό κατσικάκι 2 –2,5 κ. (το κάτω μέρος)
15 σκελίδες σκόρδου + 5
2 κλωνάρια φρέσκια λεβάντα 10 εκ.
1 φλ. κρασί ξηρό λευκό
2 κ.σ. φουσκωτές μαραθόσπορο
3 φλ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια ακέρωτα + 1 λεμόνι ακέρωτο
2 κ. πατάτες
1 φλ. λιαστές ντομάτες στο ελαιόλαδο κομμένες σε λωρίδες
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Μια μεγάλη γάστρα πήλινη με σκέπασμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σκόρδο, βγάζουμε την πράσινη ουρίτσα και τις ψιλοκόβουμε. Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό των 2 λεμονιών. Βάζουμε σε μπολ το σκόρδο, το λεμόνι (χυμό και ξύσμα), τα φυλλαράκια από το 1 κλωνάρι λεβάντα, τη 1 κουταλιά μαραθόσπορους, το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το κρασί. Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε το κρέας. Το τρίβουμε γερά με αλάτι και το πιπερώνουμε. Το βάζουμε στη γάστρα και το περιχύνουμε το μίγμα που έχουμε ετοιμάσει στο μπολ. Το γυρίζουμε μια –δυο φορές να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το τάπωμά της και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, γυρίζοντας το κρέας μερικές φορές να μαριναρισθεί καλά. Την άλλη μέρα βάζουμε τη γάστρα σε κρύο φούρνο και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 160οC. Ψήνουμε για 2,5 ώρες.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πατάτες: Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε μέγεθος αβγού και τις ρίχνουμε σε νερό για να μην μαυρίσουν. Στύβουμε το ένα λεμόνι και κόβουμε τη λεμονόκουπα καθώς και ολόκληρο το άλλο λεμόνι σε κύβους. Βάζουμε τα λεμόνια σε μεγάλη λεκάνη μαζί με τα 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, τη 1 κουταλιά μαραθόσπορο, τις 5 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τα φυλλαράκια από το άλλο κλωνάρι της λεβάντας. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις ανακατεύουμε να αλειφθούν καλά με τα αρωματικά.
Βγάζουμε προσεκτικά τη γάστρα από το φούρνο διότι είναι βαριά, την ανοίγουμε πολύ προσεκτικά αποφεύγοντας τον καυτό ατμό. Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη μεριά και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες με τα αρωματικά και τα υγρά τους. Σκεπάζουμε και ξαναβάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε ακόμα ¾ στους 160ο C. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό μισή ώρα ακόμα να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;