banner
banner
banner

Κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

υλικά
υλικά

2-2 1/2 κ. κατσικάκι (μπούτι ή/και χεράκι, με σπάσιμο στα κόκκαλα)
2 -2 1/2 κ. πατάτες καθαρισμένες
5-6 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
2 μέτρια κρεμμύδια στα τέσσερα
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θρούμπι ή, εναλλακτικά, δεντρολίβανο
2-3 λεμόνια, το χυμό
2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Ντιζόν)
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

banner
παρασκευή

Ανάβουμε το φούρνο μας στους 180ο. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Κόβουμε τα μισά σκόρδα σε σφήνες και τα αλατοπιπερώνουμε σε ένα μπολάκι. Λαδώνουμε ελαφρά το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ρίγανη και το θρούμπι ή το δεντρολίβανο. Το τοποθετούμε σε πήλινη ή μαντεμένια γάστρα, επάνω από τα κρεμμύδια. Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας κατά διαστήματα και μπήγουμε μέσα σφήνες σκόρδου. Το περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και το μισό λεμόνι. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και κατόπιν στη μέση και τις βάζουμε σε λεκανίτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας με τα υγρά τους και σκορπάμε ανάμεσα τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο απέμεινε. Κλείνουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 1 ώρα. Το βγάζουμε για να γυρίσουμε το κρέας και να ανακατέψουμε προσεκτικά τις πατάτες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο 30' ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει από το κόκκαλο. Κατόπιν αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε το κατσικάκι με τη μουστάρδα και ρίχνουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο ξεσκέπαστη για 20'-25', ώστε να ροδίσει και να κάνει κρούστα το κρέας. 
tips: η ώρα του ψησίματος διαφέρει ανάλογα με το κρέας, την ηλικία και το σίτεμά του. Δοκιμάστε αν ξεκολλάει από το κόκκαλο αλλά μην το αφήσετε να παραψηθεί και να στεγνώσει. Κανονικά δεν προσθέτουμε υγρά, αλλά αν χρειαστεί, βάζετε 2-3 κ.σ. νερό προς το τέλος του ψησίματος. Το ίδιο φαγητό γίνεται και με αρνάκι, οπότε θα μειώσετε ελαφρά το ελαιόλαδο.

Updated: 10/08/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 08/08/13



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος