banner
banner

Κατσίκα με κολοκυθάκια & ντομάτα στη γάστρα

Συνταγή

Κατσίκα με κολοκυθάκια & ντομάτα στη γάστρα

Χαρακτηριστικό φαγητό της Κρήτης η κατσίκα με ντομάτα, ιδιαίτερα φημισμένο για τη νοστιμιά του, θυμάμαι την γιαγιά μου Κυριακή, από το χωριό Άγιος Θωμάς Μονοφατσίου, να μαγειρεύει αυτό το φαγητό, κλείνοντας καλά το καπάκι του τσικαλιού με ζυμάρι και να το τοποθετεί μέσα στον ζεστό ξυλόφουρνο για 3 με 4 ώρες. Σε πολλές περιοχές του νησιού, από τον Αύγουστο και μετά σφάζουν τις «στείρες» αίγες της προηγούμενης χρονιάς και το κρέας τους είναι περιζήτητο. «Στειρόγα» στην Κρήτη, ονομάζεται η κατσίκα που έμεινε άγεννη κατά την περασμένη άνοιξη. Οι κατσίκες αυτές παχαίνουν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί οι «χυμοί» τους, αντί να μεταβάλλονται σε γάλα και βούτυρο, μένουν μέσα στο σώμα, διαποτίζουν το κρέας τους και το κάνουν νοστιμότατο. Κατά το μαγείρεμά της απαιτεί υπομονή και αγάπη. Πρόσθεσα στην συνταγή τα κολοκυθάκια ανθού, χαραγμένα ελαφρά στη μέση, έμπηξα λίγο σκόρδο μέσα τους και τα πέρασα στο τηγάνι με ελαιόλαδο, πριν πέσουν μέσα στη γάστρα με το κρέας.

banner
Υλικά

(για 4 άτομα)

1,5 κιλό κατσίκα σε μερίδες (περασμένη με λίγο χοντρό αλάτι)
1,5 κιλό κολοκυθάκια ανθού
1 μικρό ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε χοντρά κομμάτια)
7 σκελίδες σκόρδο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1,5 κιλό ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες & κομμένες στο χέρι)
½ φλ. εξ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κλαράκι μαντζουράνα
αλάτι χοντρό – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε ελαφρά στο κέντρο τα κολοκυθάκια και τους βάζουμε από μια φέτα σκόρδο, αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρά, μέχρι να μαραθούν, με παρθένο ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρέας. Θωρακίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές του μέχρι να πάρει χρώμα χρυσοκαφετί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κρέας σε γάστρα με την σάλτσα του και στρώνουμε όμορφα τα κολοκυθάκια. Βάζουμε και το κλαράκι μαντζουράνας, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα και κλείνουμε με ζυμάρι γύρω από το καπάκι της. Σιγοψήνουμε στους 160ο C (σε προθερμασμένο φούρνο) για 3 ½ ώρες. Συνοδεύουμε με καλό ζυμωτό ψωμί για τη νόστιμη σάλτσα.

banner

Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος