banner
banner
banner

Kartoffelbrot (πατατόψωμο)

Συνταγή

Kartoffelbrot (πατατόψωμο)
Υλικά

500 γρ. πατάτες
1 ¼ φλ. αλεύρι σίκαλης
1 φλ. αλεύρι spelt ή αλεύρι ολικής αλέσεως
2 1/3 αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 ½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. σπόροι caraway (κιούμελ, αγριοκύμινο)
½ κ.γ. σπόροι γλυκάνισου
½ κ.γ. σπόροι μάραθου
1 1/3  φλ. νερό

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Ανακατεύουμε τα αλεύρια σε μεγάλη λεκάνη. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ ¾  φλ. αλεύρι μαζί με τη μαγιά και ½ φλ. ζεστό νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 40 λεπτά να φουσκώσει. Ρίχνουμε το αλάτι και τις πατάτες στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο νερό χλιαρό. Ζυμώνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη –αν είναι πολύ υγρή, αλευρώνουμε τα χέρια μας για να την ζυμώσουμε. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 –2 ώρες μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο. Βάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε τραβώντας και διπλώνοντάς την για 2 –3 λεπτά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 4 λεπτά και ξαναζυμώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 4 φορές. Φτιάχνουμε 2 καρβέλια στρογγυλά ή σε σχήμα φρατζόλας, μεταφέρουμε σε ταψί ή ταψιά, σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 20 λεπτά σε ζεστό μέρος και μακριά από τα ρεύματα, για να φουσκώσουν Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 –200ο C για 30 λεπτά. Περισσότερο απλώνουν παρά φουσκώνουν κατά το ψήσιμο.
*Από την κουζίνα της Γερμανίας.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος